Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Minulý rok zaznamenali v Brazílii 60 miliónov bleskov, zabili 47 ľudí

BRATISLAVA - Minulý rok zaznamenali v Brazílii viac ako 60 miliónov bleskov, ktoré zabili 75 ľudí. Podľa BBC ide o najvyšší počet za posledné roky a vyšší ako v roku 2007, keď v krajine po zásahu bleskom zomrelo 47 ľudí. Podľa Národného inštitútu pre vesmírny výskum udrie v Brazílii ročne v priemere viac ako 50 miliónov bleskov.

Počet obetí z roku 2008 bol najvyšší od roku 2001, keď o život prišlo 73 ľudí, najmä na vidieku. Podľa informácií získaných zo satelitov sa väčšinou objavovali na severe a severovýchode krajiny. Príčiny nárastu nie sú jednoznačné, podľa expertov vesmírnej agentúry však klimatický fenomén známy ako El Niňo mohol zmeniť štruktúru vetrov spôsobom, ktorý podporuje vytváranie búrok.

Domnievajú sa tiež, že v štátoch ako Sao Paulo svoju úlohu môže zohrávať znečistenie ovzdušia. Ako však povedal koordinátor výskumu Osmar Pinto Junior, napriek vysokému počtu bleskov v Brazílii je pravdepodobnosť zásahu človeka mimoriadne zriedkavá. Aj keď je však riziko nízke, podľa jeho slov je verejnosť málo informovaná o nebezpečenstve a o tom, ako sa chrániť.

Vedci predpokladajú, že počet bleskov bude v Brazílii vysoký aj v roku 2009. V brazílskom štáte Bahia si tento prírodný úkaz vyžiadal už štyri obete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu