Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slováci žijú dlhšie, narodenie detí odkladajú

BRATISLAVA - Slováci sa v porovnaní s obdobím pred rokom 1989 častejšie rozvádzajú, menej sobášia a narodenie dieťaťa odkladajú do vyššieho veku. Dožívajú sa však viac rokov ako v minulosti a za posledných dvadsať rokov sa výrazne znížil počet interrupcií.

Vyplýva to z viacerých publikácií, ktoré dnes pred novinármi predstavili zástupcovia Štatistického úradu. Slovensko sa však podľa štatistikov v budúcnosti nevyhne poklesu obyvateľstva. "Znižujú sa prírastky, ktoré postupne prejdú do úbytkov, obyvateľstvo starne," zhodnotil vedúci Výskumného demografického centra Boris Vaňo.

Výnimkou je napríklad časť východného či juh stredného Slovenska, kde demografickú krivku pozitívne ovplyvňuje pôrodnosť rómskeho obyvateľstva. "Neprejavuje sa to však na celoštátnej úrovni," doplnil Vaňo. Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa síce narodilo viac detí ako za rovnaké obdobie v minulom roku, podľa demografov to celkové výsledky neovplyvní.

Úbytok obyvateľstva však podľa Vaňa nebude trvať donekonečna, k obratu by mohlo dôjsť po roku 2060. "Páry, ktoré odkladajú narodenie dieťaťa, sa napokon rozhodnú založiť rodinu," doplnil. Demografi pozitívne hodnotia skutočnosť, že Slováci žijú dlhšie. Priemerný vek, ktorého sa obyvatelia Slovenska dožívajú, sa za posledných dvadsať rokov zvýšil o dva roky.

Muži sa v priemere dožívajú 70,51 roka, ženy žijú o osem rokov dlhšie. "Stále však o tri až štyri roky zaostávame za priemerom krajín OECD," upozornil Vaňo. Slováci za posledných dvadsať rokov uzatvárajú menej manželstiev a zároveň pribudli rozvody. "Po roku 2001 síce nepravidelne začali pribúdať najmä sobáše v mestách, celkovo sme však zaznamenali pokles," konštatoval Vaňo.

Zdôvodnil to odkladaním sobášov do vyššieho veku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu