Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Už teraz si hľadajte výhodné pracovné pobyty v zahraničí

V súčasnosti ovládanie cudzieho jazyka sa stalo prioritou číslo jeden. Práve zahraničné pobyty, kde ste nútení rozprávať jazykom tej-ktorej krajiny, môžu výrazne prispieť k rýchlemu a efektívnemu zvýšeniu vašich jazykových schopností.

Ak aj vy chcete jazykovo napredovať, už teraz si môžete zistiť - ale i zabezpečiť - pobyt v zahraničí, kde si nielen zarobíte, ale získate aj množstvo nových skúseností.

Program Work and Travel je kultúrno-výmenný program, ktorý je určený študentom denného pomaturitného štúdia, okrem posledných ročníkov. Študenti vo vekovom rozmedzí 18 - 30 rokov majú možnosť vycestovať počas letných prázdnin na kultúrno-výmenné vízum J-1 do USA, kde môžu legálne pracovať počas 4 mesiacov, a potom sa ešte mesiac venovať cestovaniu.

Kapacita programu je síce obmedzená, no pri včasnom zaregistrovaní (jeseň - zima) je šanca dohodnúť si želanú lokalitu a prácu vysoká. Každý z uchádzačov si môže svoje 4 mesiace naplánovať medzi 1. májom a 31. októbrom. V zásade sa vo všetkých agentúrach rozlišujú dva typy programu podľa hľadania práce.

Samostatné hľadanie práce

Ide o lacnejší typ - po konzultácii s agentúrou môžete sami osloviť potenciálnych zamestnávateľov. Agentúra by vám mala poskytnúť americkú databázu zamestnávateľov alebo vlastnú databázu a kontakty.

Okrem internetového pátrania si môžete svoj džob dohodnúť aj na zimných JobFair, čo je akýsi veľtrh práce, kde sa na Slovensku stretávajú zamestnávatelia so študentmi. Ak ste si prácu zohnali, ostáva vám už iba skompletizovať prihlášku, požiadať o víza a v prípade úspechu zaplatiť letenku.

Zaistenie práce agentúrou

Väčšinou sú to sezónne práce, predovšetkým v oblasti cestovného ruchu. Ide napríklad o národné a zábavné parky, hotely, reštaurácie, obchody so suvenírmi. Je to však drahší typ programu, kde sa môžete spoľahnúť na kontakty agentúry, ktorá vám prácu zabezpečí podľa vašich predstáv. K obom programom je nutné pripočítať ešte zdravotné a úrazové poistné, ktoré uhrádza ošetrenie do výšky 50-tisíc USD.

"Viac študentov uprednostňuje program so samostatným hľadaním práce, nie sú v tom však sami. Majú k dispozícii bezplatnú databázu zamestnávateľov. Celkový počet študentov odchádzajúcich do USA už nerastie, menia sa iba podiely agentúr," hovorí zástupca Student Agency Tomáš Jára.

Kedy začať s vybavovaním?

Ak chcete mať v letnom semestri čas na skúšky, a čím skôr odletieť, je vhodné s vybavovaním začať už na jeseň. Na cenové zvýhodnenie pri skorom zaregistrovaní narazíte vo väčšine cestovných agentúr. "Výber v rámci programu Work and Travel je široký. Americká vláda však kvótu programu každý rok limituje, takže tým posledným oneskorencom môžu nastať problémy pri získaní práce, čo je podmienka udelenia víz," dodáva T. Jára zo Student Agency.

Je pochopiteľné, že najnavštevovanejšie strediská ako Florida, Aljaška či Kalifornia a najžiadanejšie pracovné pozície ako čašník či pracovník v plážových zariadeniach, sa obsadia ako prvé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu