Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Znemožnite zlodejom prístup do vášho obydlia!

Jednou z najdôležitejších vlastností každého domu je vytvoriť majiteľovi istotu bezpečia. Prinášame vám niekoľko rád, vďaka ktorým sa nebudete musieť báť o rodinné hniezdo ani vtedy, keď odídete na dlhší čas preč.

Najslabším miestom na celej stavbe sú výplne otvorov - okná a dvere. Zabezpečiť ich môžete viacerými formami. Žiaden spôsob ochrany vám nezaručí stopercentnú bezpečnosť pred prípadnými nepríjemnosťami. Musíte myslieť komplexne, kombinovať viaceré systémy navzájom a vlamačovi tým čo najviac predĺžiť čas potrebný na vniknutie, alebo ho úplne odradiť od jeho úmyslu. Plánovanie začnite od častí, ktoré nie sú viditeľné, no zohrávajú mimoriadnu dôležitosť - kvalitné kovania. Bezpečnosť majetku si môžete zvýšiť prídavnou zámkou. "Zbytočné je dvadsaťbodové uzamykanie, ak bude všetko ovládané jediným kľúčom. Zlodej sa môže dostať cez každé dvere. Prídavné zámky mu však predĺžia čas vnikania," hovorí Peter Bereš, výkonný riaditeľ spoločnosti Kalypso.

Hlavne aby nevnikli

Plast je mäkký materiál, preto na takýchto dverách vždy uvidíte stopy po pokusoch o ich vypáčenie. Aj preto zlodej skôr ulomí časť z plastu, ako by sa mal dostať cez kvalitné dvere. "Otázkou je, čo potrebujete - chcete, aby nik nevidel podobné stopy, alebo aby sa do domu nik nepovolaný nedostal. V prípade poškodenia stačí niekedy len vymeniť krídlo. Stávajú sa aj prípady, keď treba vymeniť rám alebo celé kovanie," hovorí P. Bereš. Nemali by ste zabudnúť na to, že dom alebo byt je uzavretý bezpečne len vtedy, ak je zamknutý. Najnovšie systémy kovania už riešia aj túto otázku. Dvere sa automaticky uzamykajú po ich zatvorení.

Nerozbitné sklá?

Zvýšenie bezpečnosti možno zabezpečiť aj sklami. Platí tu priama úmera - čím je väčšia presklená plocha, tým je do objektu jednoduchšie vniknutie. Akékoľvek sklo by ste použili, nikdy ním neochránite svoj dom úplne. Z bezpečnostných dôvodov sa preto volí hrubšie, kvalitnejšie a viacvrstvové sklo. Ak ste zabudli pri stavbe domu alebo výmene vchodových dverí na bezpečnostné sklá, nemusíte vešať hlavu. Situácia sa dá zachrániť nalepením špeciálnych fólií. Fólie pritom dosahujú požadované vlastnosti v oblasti bezpečnosti a majiteľovi objektu - na rozdiel od mreží - nerušia výhľad. "Zákazník sa nesmie spoľahnúť na to, že mu firma dodá výplne otvorov, ktoré mu ochránia celý objekt. Bezpečnostné dvere treba kombinovať s nejakým iným, najlepšie elektronickým zabezpečovacím systémom," pripomína P. Bereš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu