Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na aké rodičovské príspevky máte nárok po narodení dieťaťa?

Kto by sa netešil na príchod malého človiečika na svet. Okrem bežných vecí, ktoré je nutné zabezpečiť, nezabudnite požiadať aj o peňažné nároky, ktoré vám narodením dieťaťa prináležia. Aké sú podmienky na ich získanie? Kde je nutné o príspevky požiadať? Na tieto, ale i ďalšie otázky sa vám pokúsime odpovedať.

Pri narodení dieťaťa vám štát poskytne príspevok pri narodení dieťaťa. Touto dávkou sa snaží pokryť aspoň časť výdavkov, ktoré sú spojené so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca. Je to jednorazový príspevok, ktorý sa poskytuje vo výške 4 320 korún na jedno dieťa. Taktiež platí, že ak sa vám narodí viac detí, nárok na príspevok vzniká na každé dieťa. Ak by sa vám narodili dvojčatá alebo viac detí, máte nárok na 6 480 korún na každé z nich. Na tieto príspevky máte nárok bez ohľadu na váš príjem.

Materské

Matke dieťaťa, ktorá pred pôrodom pracovala a bola nemocensky poistená minimálne 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom, vzniká nárok na dávky v materstve, teda materské. Nárok na materské vzniká od začiatku 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, ktorý určil lekár. Ak by k pôrodu došlo skôr, tak potom nárok na materské vzniká odo dňa pôrodu. "Výšku materského tvorí 55 % denného vymeriavacieho základu, čo vlastne predstavuje 55 % denného hrubého príjmu. V súčasnom období je to maximálne 260 korún za deň," hovorí Peter Húska z tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Materské sa vybavuje v Sociálnej poisťovni, kde musíte vyplniť Žiadosť o materské, ktorá musí byť potvrdená i lekárom. Po skončení materskej sa vypláca rodičovský príspevok, ak sa žena nevráti do zamestnania.

Pri narodení

V prípade, že vám nárok na materské nevznikne, po pôrode získate jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa a následne rodičovský príspevok. O jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa žiada spravidla jeho matka. Za istých podmienok si tento nárok uplatňuje aj otec. "V prvom rade by muselo dôjsť k tomu, že matka dieťaťa zomrela, alebo bolo po nej vyhlásené pátranie. V prípade, ak by otcovi súd zveril dieťa do výchovy, môže požiadať o dávku, ale len ak je dieťa mladšie ako jeden rok," vysvetľuje P. Húska. Žiadosť o príspevok sa vydáva na matrike. V konečnom dôsledku vám dávku vyplatí úrad práce sociálnych vecí a rodiny.

Rodičovská dovolenka

Okrem jednorazového príspevku máte nárok na rodičovský príspevok vo výške 4 110 Sk mesačne, a to v prípade, že sa rozhodnete byť doma s dieťaťom na rodičovskej dovolenke do jeho 3 rokov veku. V prípade, že sa staráte o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, rodičovská dovolenka je 6 rokov. Ak sa počas tohto obdobia rozhodnete pracovať, alebo ak poberáte dávku nemocenského poistenia, štát vám priznáva rodičovský príspevok vo výške 1 300 korún. Ak jeden z rodičov poberá materské, tak druhému rodičovi patrí rodičovský príspevok len za jeden kalendárny mesiac. Dôležité je, aby ste nezabudli, že okrem týchto dávok má nárok na jednorazový rodičovský príspevok aj otec dieťaťa, a to vo výške 1 200 Sk. "Tento nárok si treba uplatniť najneskôr do troch mesiacov od narodenia dieťaťa rovnako na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa trvalého bydliska žiadateľa," upozorňuje P. Húska.

Z dielne poslancov vzišiel návrh na vydanie zákona, ktorým by sa menil zákon o príspevku pri narodení dieťaťa. Tento príspevok by sa týkal rodičov, ktorým sa súčasne narodili tri alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov narodili dvojčatá. Návrh obsahuje príplatok k jednorazovému príspevku, ktorý sa vypláca pri narodení dieťaťa. Výška príplatku by bola 6 000 korún na jedno dieťa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu