Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vianočný stromček v Bratislave postavia už v utorok

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vianočný strom, štyridsaťročný asi 18 metrov vysoký smrek postavia v utorok krátko popoludní na tradičnom mieste Staromestských vianočných trhov, na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Ako informovala staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová, strom daroval mestskej časti Peter Štiglic z Kráľovej pri Senci. "Smrek v záhrade zasadili, keď on sám mal sedem rokov. Len ťažko sa s ním bude lúčiť, keďže celé desaťročia krášlil jeho záhradu.

Žiaľ, tento statný ihličnan naháňa strach vlastníkovi susedného domu, v blízkosti ktorého sa nachádza, a to najmä vo vetristom počasí. Obáva sa, že by sa mohol na dom zrútiť a poškodiť ho," uviedla. O týždeň neskôr, 25. novembra začne podľa Kopřivovej mestská časť pod vianočný strom montovať betlehem z dielne rezbára Petra Šranka z Veľkého Lapáša.

"Bratislavčania a návštevníci Staromestských vianočných trhov ho obdivovali už vlani. V súčasnosti je jeho majiteľom už mestská časť, pred odkúpením ho autor zakonzervoval včelím voskom, aby si dlho uchoval svoj vzhľad," doplnila. Staromestská samospráva začne najbližší utorok tiež stavať predajné stánky.

V deviatich stánkoch bude podľa Kopřivovej v ponuke cigánska pečienka, lokše, pečené klobásy, varené víno, rôzne druhy punčov a iné občerstvenie, v pätnástich budú remeselnícke výrobky typické pre vianočné sviatky. V tento deň začnú z pešej zóny odvážať pódiá, na ktorých boli od apríla umiestnené letné záhrady. "Súčasťou trhov na promenáde Hviezdoslavovho námestia bude pódium, na ktorom bude vždy v piatok, sobotu a nedeľu popoludní program," uviedla.

Prvý - v piatok 28. novembra otvorí Maroš Kramár s Robom Opatovským, o 16:00 zažne starosta mestskej časti Andrej Petrek vianočný strom a v uliciach zažiari vianočná výzdoba. Soboty budú patriť spravidla detským súborom, nedele populárnym spevákom a hudobníkom, napríklad Marián Greksa, Jana Kociánová alebo Vašo Patejdl.

Presný program bude zverejnený na oficiálnej intrnetovej stránke Starého Mesta. Vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí potrvajú do 23. decembra, stánky s občerstvením tam však podľa hovorkyne zostanú až do Nového roka. "Poslúžia tým, ktorí prídu do centra Bratislavy na silvestrovskú oslavu," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu