Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pozor na zákerný vysoký krvný tlak!

Vysoký tlak - hypertenziu - nepočujete, nebolí no, i napriek tomu dokáže bez akýchkoľvek príznakov vyvolať srdcový infarkt, mozgovú mŕtvicu, zlyhanie srdca, ale i vážne poškodenie zraku. Ľudia nad 40 rokov, ale i mladší, by si mali dať vo vlastnom záujme minimálne 2 x do roka zmerať tlak.

Fajčenie, konzumácia alkoholu, nedodržiavanie správnej životosprávy, priberanie na hmotnosti, vysoká hladina cholesterolu, každodenné stresy. To sú faktory, ktoré zapríčiňujú, že sa z vás stávajú vhodní kandidáti na vysoký krvný tlak. Ak ste už v minulosti mali problémy s vysokým tlakom a občas sa vám zatočí hlava, hučí vám v ušiach, určite by ste to nemali brať na ľahkú váhu.

Príčina

"Jednou z hlavných príčin vysokého tlaku je vytváranie tlakov v cievnej stene, hlavne srdcových, mozgových a ľadvinových tepien, tzv. ateroskleróza," hovorí riaditeľ Ústavu pre výskum srdca SAV Ján Styk. Ide vlastne o zúženie ciev, pri ktorom sa zvýši tlak v obehovom systéme. Keď preteká krv cievami pod vysokým tlakom, môže ďalej poškodzovať cievnu stenu a životne dôležité orgány. Často, až pri 60 % prípadov, je vysoký krvný tlak kombinovaný s cukrovkou, čo jeho prognózu ešte viac zhoršuje.

Meranie tlaku

Správnym meraním krvného tlaku môžete získať objektívne informácie aj vlastným meraním doma. Pre lekára je cennou informáciou, keď pacient prinesie namerané hodnoty za týždeň - dva. Poslúži vám na to napríklad tzv. tonometer, tlakomer, moderný digitálny prístroj na meranie tlaku. Kúpiť si ho môžete v lekárňach alebo predajniach so zdravotnými pomôckami. Výhodou týchto moderných tlakomerov je to, že disponujú dvojitou pamäťou merania pre dve osoby. "Prístroj sa dá upevniť na zápästie alebo pažu. A absolútnou výhodou, a zároveň pomocou pre lekárov, je možnosť ukladania posledných 30 nameraných hodnôt do pamäti. Veľký displej a prehľadné ovládanie týchto prístrojov zaručujú rýchlu a nenáročnú obsluhu," vysvetľuje Dita Václavíková, manažérka spoločnosti Hartmann Rico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu