Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Sťažovali sa a prerazili, Zbor sťažovateľov má obrovský úspech

BERLÍN - Najrôznejšie sťažnosti, napríklad na zlé počasie, nekvalitné služby, mizerných politikov a neverných partnerov, má v repertoári nemecký zbor amatérskych hudobníkov, ktorý sa stal v zemi povestných sťažovateľov veľkým hitom.

Zbor sťažovateľov, ako sa nazýva, tvorí 140 hudobníkov, ktorí jazdia po zemi a nič netušiacim ľuďom spievajú o veľkých i malých trápeniach. Vystupujú na železničných staniciach alebo v centrách miest.

Zvláštne predstavenie usporiadali v prestížnej filharmónii v Kolíne nad Rýnom. "Bola to česť hostiť tu tento zbor a dúfame, že si politici ich námety vezmú k srdcu," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca kolínskej filharmónie Othmar Gimpel.

Amatérske hudobné teleso sa považuje za najväčší zbor sťažovateľov na svete. Jeho predobrazom sa stal zbor, ktorý v roku 2005 vytvoril fínsky pár v britskom Birminghame. Od tej doby organizuje zmiešané zbory vyspievávajúce náreky svojich členov po celom svete.

"Keď porovnáte Nemecko s akoukoľvek európskou zemou, hlavne z oblasti Stredomoria, uvidíte, že Nemci majú výnimočný sklon bedákať a sťažovať sa," povedal profesor psychológie z berlínskej Slobodnej univerzity Detlev Liepmann. Nemá síce po ruke reprezentatívne údaje na podporu svojej teórie, ale tvrdí, že Nemci sú známi ako národ chronických sťažovateľov. "Nech to vezmeme od počasia k ekonomike, na všetko sa dá v Nemecku dobre sťažovať," dodal.

Zbor sa teší v Nemecku veľkej popularite. Speváci sa tvária nanajvýš vážne, keď za inštrumentálneho doprovodu spievajú o každodenných problémoch a frustrácii. "Je nejaký lepší spôsob, ako sa zbaviť frustrácie?" pýta sa nemecký časopis Stern. "V Nemecku si každý potrpí na dobrú sťažnosť."

I keď zbor chcel pôvodne pôsobiť len dočasne, stal sa tak populárnym, že skladateľ Wolfgang Kaets oznámil, že pripravuje ďalšie predstavenie. "Chceme každému dať šancu, aby si mohol sám zaspievať o svojich starostiach," povedal Kaets magazínu Stern.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu