Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Stereotyp pretrváva, Slovenky sú stále žienkami domácimi!

BRATISLAVA - Slovenské ženy venujú naďalej výrazne viac času domácim prácam a starostlivosti o členov rodiny ako muži.

Poukázali na to dnes autori publikácie Ona a on na Slovensku zaostrené na rod a vek. Podľa zistení slovenská verejnosť tiež naďalej zastáva tradičný názor, že žena by sa mala najmä vedieť postarať o domácnosť, muž zas finančne zabezpečiť rodinu.

"Od roku 1995 sa v reálnej deľbe práce v rodine a v domácnosti takmer nič nezmenilo (...) Naďalej prevláda stereotypné rozdelenie prác na mužské a ženské," uviedli autori publikácie. Sociologička Jarmila Filadelfiová upozornila, že ženy vo svojich ideálnych predstavách väčšmi uprednostňujú, aby sa na prácach v domácnosti obaja partneri podieľali približne rovnako. Muži naopak zas preferujú tradičný model, podľa ktorého hlavná ťarcha leží na ženách.

Podľa zistení autorov sa od ženy naďalej očakáva predovšetkým to, aby bola schopná postarať sa o domácnosť. Od muža sa zas hlavne vyžaduje, že si bude plniť úlohu živiteľa rodiny. V posledných rokoch však ubudol podiel ľudí, podľa ktorých sú tieto vlastnosti veľmi dôležité pre správnu ženu a muža. "Obidve tieto roly už v dnešných časoch sú na diskusiu, pretože veľmi výrazná väčšina žien dnes už pracuje, je spoluživiteľkou," povedala sociologička Zora Bútorová.

Dodala, že pre obidve pohlavia sa pri porovnaní výskumov z roku 1995 a 2006 zároveň zvýraznili vlastnosti, ktoré sú potrebné na to, aby ľudia obstáli vo verejnej sfére, ako je napríklad schopnosť obracať sa vo svete, podnikavosť či vyššie vzdelanie. Prieskumy tiež ukázali, že zosilnel tlak na príjemný výzor a vzhľad mužov a žien. Naopak, do úzadia ustúpili vlastnosti ako tolerancia či jemnosť a citlivosť k problémom iným.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu