Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Pred cestou do zahraničia si skontrolujte i všetky potrebné doklady

Leto je už síce za nami, no mnohí z vás často navštevujete okolité krajiny, či už idete na služobné cesty, alebo na návštevu za rodinou. Pred tým, ako prekročíte hranice, by ste však mali myslieť na to, či máte všetky potrebné doklady a riadne pripravené auto.

Pred každou dlhšou cestou si skontrolujte technický stav auta; ak si na to netrúfate, oslovte odborníka. Ak objaví na vašom aute nejakú chybu, dajte si ju opraviť. Vyhnete sa tak situácii, že by ste to museli dávať opravovať v zahraničí, kde by ste museli za opravu zaplatiť niekoľkonásobne vyššiu sumu.

Servis auta

Na odborníka sa obráťte hlavne pri kontrole motora, vyvažovaní kolies, geometrii, kontrole tlmičov a bŕzd. "Ako vodiči by ste sa mali sústrediť na výkon jednoduchších činností, akými sú kontrola stavu oleja, chladiacej kvapaliny, pneumatík a hĺbky dezénu," radí Juraj Petráš, generálny manažér spoločnosti PPC Team. Nesmiete zabúdať na rezervu. Rovnako dôležitá je kontrola stavu stieračov a kvapaliny v ostrekovačoch. Skontrolujte aj svetlá - ich funkčnosť a nastavenie. Náhradné žiarivky zabezpečíte jednoducho - kúpou tzv. servisného boxu.

Poplatky a predpisy

Pri používaní väčšiny autostrád v zahraničí potrebujete diaľničnú známku, ktorú zakúpite na hraničných priechodoch a benzínových čerpadlách. V Taliansku, Chorvátsku a Slovinsku sú niektoré úseky diaľnic spoplatňované v hotovosti tzv. diaľničným mýtom, preto si so sebou nezabudnite zobrať i hotovosť. V niektorých štátoch môžete dostať pokutu i za nezapnuté svetlá. Nezabúdajte na to hlavne v Maďarsku mimo obce, v Rakúsku a Slovinsku je povinné svietenie všade i počas dňa. "Od apríla 2004 platí pre motoristov v Taliansku používanie reflexnej vesty pri oprave vozidla alebo pri zastavení pri krajnici," upozorňuje J. Petráš.

Povinná výbava

Zabúdať by ste nemali ani na ňu. V jednotlivých krajinách sa totiž vyžaduje, a ak by ste ju nemali, môžete zaplatiť nemalú pokutu. Do Chorvátska necestujte bez náhradných žiaroviek - sú povinné. V Španielsku môžete dostať pokutu, ak k povinnej súprave náhradných žiaroviek nemáte náradie na ich výmenu. Okrem uvedeného by ste mali tiež vedieť, aká rýchlosť platí na diaľnici, mimo obce a v obci, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam s políciou v tej-ktorej krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu