Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Viete, ako správne reklamovať tovar?

Aj vám sa iste neraz stalo, že topánky, po ktorých ste dlho túžili, sa vám pár dní po zakúpení rozpadli. Keď ste ich prišli reklamovať, povedali vám, že za to môžete vy, pretože ste s nimi neprimerane zachádzali a v dôsledku toho ste ich aj predčasne opotrebovali. V tom prípade sa musíte brániť.

Podľa občianskeho zákonníka máte totiž právo na reklamáciu po dobu dvoch rokov od zakúpenia tovaru. Ak sa nedostatok na výrobku objaví do šiestich mesiacov, považuje sa za chybu, ktorá bola na výrobku už v čase jeho zakúpenia.

Tovar reklamujte ihneď!

Zbytočne reklamáciu neodkladajte. Nájdite si čas a zájdite do predajne, kde ste tovar zakúpili. Ak chcete reklamovať chybu, ktorá sa prejavila na výrobku po šiestich mesiacoch, pripravte sa na to, že budete musieť predávajúcemu predložiť riadne dôkazy o tom, že chyba nevznikla vaším zavinením ani bežným opotrebovaním výrobku.

Kde môžete reklamovať

Predávajúci je povinný prevziať vašu reklamáciu v ktorejkoľvek zo svojich prevádzkarní, či na mieste, odkiaľ riadi firmu. Ak je v záručnom liste určená na opravu tovaru iná firma či podnikateľ, obráťte sa na nich. Ak je však toto miesto pre vás vzdialenejšie ako predajňa, nemusíte tam chodiť. Chybný tovar môžete nechať vedúcemu predajne, ktorý spolu s vami vypíše reklamáciu.

Povinnosť predávajúceho

Predávajúci je povinný vašu reklamáciu prijať, i keď jej nechce vyhovieť. Vybavenie reklamácie pritom nemôže trvať dlhšie ako 30 dní. Medzi jeho povinnosti patrí i to, že vám odovzdá doklad o reklamácii a o spôsobe jej vybavenia. Ak predávajúci nestihne vybaviť vašu reklamáciu do 30 dní, máte právo žiadať späť peniaze, ktoré ste za tovar zaplatili. V prípade, že sa preukáže, že chybu, ktorá vznikla na výrobku, je možné odstrániť, je iba na rozhodnutí predávajúceho, či ju nechá odstrániť, alebo vám tovar vymení za bezchybný.

Aká je životnosť tovaru

Ako zákazník nemôžete reklamovať chybu spôsobenú opotrebovaním tovaru. To sa týka vecí, ktorých životnosť je menšia ako dvojročná záručná lehota. Ak však reklamujete opodstatnenú chybu a predávajúci nerozhodne vo váš prospech, môžete sa obrátiť na súd. Predtým si však dajte chybu odborne posúdiť v niektorej zo štátnych autorizovaných odborných skúšobní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu