Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Umelec chce urobiť z popraveného krmivo pre ryby

KODAŇ - Čilský umelec Marco Evaristti, pôsobiaci v Dánsku, podpísal s americkým odsúdencom na trest smrti dohodu, podľa ktorej bude môcť z jeho tela urobiť krmivo pre ryby pre svoju výstavu, ktorá má podnietiť úvahy o absolútnom treste. Rybičky majú kŕmiť samotní návštevníci. Evaristti to povedal agentúre EFE.

Človekom, ktorý má poskytnúť "surovinu", je 47-ročný Gene Hathorn, ktorý už od roku 1983 čaká na popravu v Texase. Odsúdený bol za tri vraždy.

Evaristti ho spoznal, keď v rámci svojich prác týkajúcich sa trestu smrti pátral po človeku, ktorý v USA čaká na popravu najdlhšie. "Začali sme si písať a potom som ho navštívil vo väzení. Pri druhej návšteve mi povedal, že niektorí odsúdenci odkazovali telo vedcom. Spýtal som sa, či by ho venoval pre umelecké dielo, a on súhlasil," povedall výtvarník.

Na nápad s krmivom pre ryby vraj prišiel po polemike, ktorú pred niekoľkými rokmi vyvolala jeho výstava, inštalovaná v niektorých múzeách, kde boli v mixéroch rybičky a návštevníci sa mohli rozhodnúť, či ich stlačením gombíka zabijú. Niektorí ho potom nazvali vrahom rýb, a tak sa otočil o 180 stupňov a rozhodol sa, že bude ich kŕmičom.

Poukazovanie na neetickosť nového projektu považuje za nepochopiteľné a pokrytecké. "Ako môže niekto tak reagovať kvôli telu, ktoré beztak zhnije, a nepovedať nič, keď sa ľudia zabíjajú? Ako môžeme v dnešnej dobe pristúpiť na to, že existuje trest smrti?" prehlásil.

Očakáva údajne, že jeho dielo vyvolá úvahy o treste smrti a pomôže k jeho zákazu, i keď zatiaľ nevie, kedy sa výstava uskutoční. Hathorn sa totiž odvolal a proces se môže predĺžiť ešte o päť rokov. Hathornove nádeje, že by unikol poprave, sú vraj ale minimálne.

Evaristti žije v Dánsku od 80. rokov. Je známy svojráznymi akciami, ako bol predaj mäsových knedlíčkov vyrobených s použitím jeho vlastného tuku, rozliatie červenej farby na vrcholu Mont Blancu alebo sfarbenie piesočnej duny v Tunisku šarlátovou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu