Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Podbieli turistov prevážajú na upravenom "tanku"

PODBIEL - Oravský Podbiel sa pred časom stal lákadlom pre nadšencov, ktorých detským snom bolo povoziť sa na tanku. Miestny podnikateľ Jozef Krupa totiž kúpil vyradené bojové vozidlo pechoty, na ktorom po technických úpravách začal prevážať priaznivcov adrenalínu.

Po štvrťhodinovej jazde po rozbahnených cestách na tanku, ako vozidlo Podbielčania familiárne prezývajú, turisti zvyknú zatlieskať. Niektorí si však po vystúpení z "tanku" vraj musia vymeniť i trenírky.

"Na podobnom stroji som kedysi ťahal drevo v Podbieli a okolí. V 90. rokoch nastal pretlak ťažobných partií na trhu, drevo sa už neoplatilo ťahať. Tak ma napadlo prerobiť bojové vozidlo pechoty na vozenie pre ľudí," povedal Krupa.

Asi 20-ročný stroj, ktorý ako nepotrebný vyradila armáda, kúpil od jednej zo šrotovacích firiem. Zo zadnej časti odstránil strechu a pridal niekoľko kovových tyčí, ktorých sa pasažieri počas jazdy pridŕžajú. Krupa s pásovým "kabrioletom", v ktorom turisti stoja, najazdil už asi 4200 kilometrov.

"Trasa má tri kilometre. Jazdíme po poľnej ceste, ideme po bahnách, vodách, hore kopcom, dolu kopcom. Hlavné je, aby sa turista nenudil. Účelom je unaviť ho od zážitku," poznamenal päťdesiatnik.

Vo štvrtok podvečer nastúpila do "tanku" skupinka asi desiatich nadšencov, medzi ktorými nechýbali tínedžeri ani štyridsiatnici. Vodič nahodil motory, krátko zacúval a potom už prudko vyrazil na rozbahnenú cestu. Úsmevy cestujúcich po chvíli vystriedali výkriky a vypúlené oči. Vozidlo ozdobené slovenskou zástavou sa štveralo do takmer kolmého kopca, z ktorého sa vzápätí rútilo nadol. Bez problémov prešlo po zatvrdnutých dunách i balvanoch, preletelo cez vodu. Výskajúci turisti kŕčovito stískali kovové tyče pred sebou a pohojdávali sa v kolenách ako lyžiari.

Rachotiaca mašina cestujúcich pohadzovala na všetky svetové strany, aby po štvrťhodinke prudko zabrzdila na parkovisku. Ozval sa potlesk. "Bolo to super, tomuto sa nevyrovná žiadny kolotoč na svete," pochvaľovali si turisti. Neprekážal im ani prach, ktorý počas jazdy pokryl ich tričká a bundy.

Bláznivú jazdu Krupa považuje za bezpečnú. Za štyri roky vraj k úrazu nedošlo. Pripustil len, že niektorým pasažierom mohlo "niečo" ujsť do nohavíc. "Vek predlžujeme, platničky naprávame, krvný tlak upravujeme, migrénu zaháňame, rehabilitáciu poskytujeme. V podstate liečime," zasmial sa bývalý ženista a policajt.

Na svoj "tank" nedá dopustiť, je to vraj veľmi spoľahlivý stroj. Až na výmenu pásov podnikateľ zatiaľ veľké opravy robiť nemusel. Jazdí s ním počas celého roka, najväčší záujem býva počas letných a zimných prázdnin. Okrem Slovákov sa radi zvezú aj Poliaci či Česi, na korbe bolo počuť aj španielčinu. "Tank" odvezie 15 až 20 ľudí a náročnú trasu vraj dokážu zvládnuť i deti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu