Piatok5. december 2025, meniny má Oto, zajtra Mikuláš, Nikolas

Vedci odhalili najzdravší spôsob pitia kávy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEDFORD - Tuftsova univerzita zverejnila výsledky rozsiahlej štúdie o vplyve kávy na zdravie. Jej pitie bez akýchkoľvek prísad, čiže bez mlieka, cukru či smotany, môže znižovať riziko predčasného úmrtia. K tomuto záveru dospeli vedci po analýze údajov od viac ako 46-tisíc dospelých osôb.

Štúdia vedcov z Tuftsovej univerzity dospela k záveru, že pitie kávy bez akýchkoľvek prísad je spojené so zníženým rizikom úmrtia, uviedol portál Newsweek „Zdravotné benefity kávy môžu súvisieť s jej bioaktívnymi zlúčeninami, no naše výsledky naznačujú, že pridanie cukru a nasýtených tukov môže tieto výhody znížiť,“ uvádzajú autori štúdie. „Káva patrí medzi najkonzumovanejšie nápoje na svete,“ uviedla autorka a epidemiologička Fang Fang Zhangová. Spolu s jej kolegami analyzovali zdravotné a stravovacie údaje z reprezentatívnej vzorky 46 000 dospelých z USA, ktoré boli zozbierané medzi rokmi 1999 až 2018.

Špecificky rozdelili konzumáciu kávy podľa toho, či išlo o kofeínovú alebo bezkofeínovú, či ju respondenti konzumovali s cukrom alebo bez neho, a či do nej pridávali mlieko, smotanu alebo ju pili v pomere „half-and-half“ (zmes mlieka a smotany). Vedci tiež sledovali množstvo pridaného cukru alebo nasýtených tukov. Nízke množstvo bolo definované pod piatimi percentami odporúčanej dennej dávky. Toto množstvo zodpovedá približne menej ako polovici čajovej lyžičky cukru a buď dvom polievkovým lyžiciam dvojpercentného mlieka alebo jednej lyžici smotany alebo „half-and-half“. 
Získané  údaje prepojili s Národným registrom úmrtí, aby zistili, ako rôzne spôsoby konzumácie kávy ovplyvňujú riziko predčasného úmrtia. Analýzy ukázali, že pitie aspoň jednej šálky kofeínovej kávy denne znižovalo riziko úmrtia zo všetkých príčin o 16 percent a toto číslo vzrástlo na 17 percent, ak ľudia pili dve až tri šálky denne.

Konzumácia väčšieho množstva tohto nápoja nebola spojená s ďalším znižovaním rizika a pitie viac ako troch šálok denne mohlo oslabiť tento pozitívny účinok, najmä čo sa týka kardiovaskulárnych ochorení. Zjavné zdravotné výhody kávy sa znižovali, ak si respondenti do nej pridávali cukor a tuky. Celkovo bolo pitie čiernej kávy alebo kávy s nízkym množstvom pridaného cukru a nasýtených tukov spojené so 14 percentným znížením rizika úmrtia zo všetkých príčin v porovnaní s tými, ktorí kávu vôbec nepili. Rovnaký pozitívny účinok však nebol pozorovaný pri káve s vysokým obsahom pridaného cukru alebo tukov.

Spoluautorka štúdie a nutričná epidemiologička Bingjie Zhouová uviedla: „Naše výsledky sú v súlade s výživovými radami, ktoré odporúčajú obmedzovať pridaný cukor a nasýtené tuky.“ Aj keď tieto zistenia určite potešia pravidelných konzumentov kávy, štúdia má isté obmedzenia. Ide napríklad o skutočnosť, že údaje boli založené na sebahodnotení účastníkov a oni sami uvádzali, koľko kávy vypili a ako ju konzumovali. Autori tiež poznamenali, že nezistili súvislosť medzi pitím bezkofeínovej kávy a rizikom predčasného úmrtia a pripomenuli, že to môže byť spôsobené tým, že iba málo účastníkov štúdie konzumovalo bezkofeínovú kávu.

Viac o téme: KávaZdraviePitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu