Pondelok16. jún 2025, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Známa pochutina, ktorú väčšina ľudí je nesprávne: Najčastejšie chyby pritom robia práve Taliani

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto (Zdroj: Getty Images / Alleko)

MILÁNO – Mozzarella di Bufala Campana, alebo byvolia mozzarella s chráneným označením pôvodu z obce Campana je vo svete uznávanou ikonou talianskej gastronómie. Napriek tomu ju veľa ľudí vrátane Talianov konzumuje nesprávne.

Paradox, že aj mnohí Taliani jedia mozzarellu nesprávne, potvrdzuje prieskum spoločnosti Fattorie Garofalo, ktorý bol zverejnený pri príležitosti veľtrhu TuttoFood 2025 v Miláne, uviedol taliansky denník Corriere della Sera. Z odpovedí 1 200 európskych spotrebiteľov vyplýva, že väčšina ľudí robí pri konzumácii mozzarelly aj viac vážnych chýb. Najrozšírenejším prehreškom, ktorý priznalo takmer 70 % opýtaných, je krájanie mozzarelly na plátky, ako keby išlo o bežný syr. Hoci sa to niekomu môže zdať neškodné, takýto postup narúša jemnú rovnováhu medzi slanosťou na povrchu a sladkosťou vnútra syra. Odporúčanou alternatívou je roztrhať syr rukami alebo použiť keramický nôž s hladkým ostrím, ktorý rešpektuje prirodzenú štruktúru syra.

Známa pochutina, ktorú väčšina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ďalšou častou chybou je konzumácia syra ihneď po vybratí z chladničky, kde by ho ľudia navyše ani nemali skladovať. Nízke teploty totiž negatívne ovplyvňujú jeho chuť aj konzistenciu a zároveň otupujú chuťové poháriky. Podobne nevhodné je aj oplachovanie alebo namáčanie syra pod vodou v snahe ho očistiť. Tento zvyk nenávratne mení jeho slanosť. A napokon mnoho ľudí kazí chuť mozzarelly nesprávnymi kombináciami. Vína s vysokým obsahom trieslovín, príliš výrazné pečivo, najmä celozrnné alebo nadbytok prísad, ako olej, korenie, oregano či bazalka, môžu úplne potlačiť jej jemný charakter. Paradoxom je, že samotní Taliani nedodržiavajú zásady správnej konzumácie tak dôsledne ako niektoré iné národy. Najlepšie si podľa prieskumu vedú Nemci, po nich nasledujú Španieli, Francúzi a Belgičania. Taliani tak zaostávajú vo vlastnej doméne.

Rozlíšiť pravú Mozzarellu di Bufala Campana od napodobeniny nie je ťažké, ak viete, čo hľadať. Základom je čítať etiketu, syr musí byť vyrobený z čerstvého plnotučného byvolieho mlieka, syridla a soli. Skutočná mozzarella vždy nesie chránené označenie pôvodu, skrátene DOP, logo konzorcia, respektíve správneho orgánu alebo združenia subjektov so spoločným účelom, názov Mozzarella di Bufala Campana a registračné údaje výrobcu. Ak niektorý z daných prvkov chýba, ide o imitáciu, aj keď len v obraznom zmysle.

Viac o téme: PrieskumSkladovaniePrípravaSyrMozzarellaServírovanieTalianiMozzarella di bufalaByvolia mozzarella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu