Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aerolinky budú súčasťou obchodovania s emisiami v EÚ

ŠTRASBURG - Zákonodarcovia Európskej únie (EÚ) schválili v utorok dohodu s národnými vládami, podľa ktorej by sa letecká doprava v roku 2012 mala stať súčasťou Európskeho systému obchodovania s emisiami (ETS).

Ten je jedným z hlavných nástrojov boja proti klimatickým zmenám. Sektor letectva vyprodukuje 3 % z celkového množstva emisií CO2 v EÚ, no až doteraz bol vypustený zo systému obchodovateľnosti z dôvodu obáv o jeho konkurencieschopnosť na svetových trhoch.

Keďže EÚ bojuje s nárastom produkcie skleníkových plynov, politici podporujú včlenenie leteckej dopravy do ETS. V Európskom parlamente hlasovalo v prospech nového pravidla až 640 europoslancov, kým len 30 bolo proti. Podľa tohto pravidla budú musieť leteckí dopravcovia znížiť svoje emisie v roku 2012 o 3 % a v každom ďalšom roku o 5 %. Za 15 % ich emisných povolení si budú musieť spočiatku zaplatiť.

Schválené pravidlá sa budú uplatňovať voči európskym aj zahraničným aerolinkám lietajúcich na územie aj z územia EÚ. Zaradenie leteckej dopravy do ETS znamená, že letecké spoločnosti budú mať pevné limity, koľko emisií skleníkových plynov môžu do ovzdušia vypustiť. Za väčšie množstvo vyprodukovaných emisií budú musieť zaplatiť.

Stúpajúce ceny pohonných látok však nedávno spôsobili bankrot viacerých leteckých spoločností, čo celú kauzu stavia do kontroverzného svetla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu