Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Máte v peňaženke túto jednoeurovú mincu? Jej hodnota je závratných 650 eur! Vzácnou ju robí malý detail

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Existujú mince, ktoré majú nevysloviteľnú hodnotu. Predstavte si napríklad, že by ste v ruke držali jednoeurovú mincu, ktorej skutočná hodnota by bola o vyše šesťsto eur vyššia. Presne takú ste možno v rukách držali aj vy a ani o tom neviete.

V odbornej reči ide buď o takzvané zberateľské, alebo obehové mince. K obehovým minciam tiež patria pamätné mince, ktoré vydáva Deutsche Bundesbank. „Za bežný platobný prostriedok sa považuje aj pamätná minca, ktorá by sa však podľa možnosti nemala používať, pretože má výrazne vyššiu hodnotu,“ informuje portál Karlsruhe Iinsider. Existuje aj niekoľko ďalších detailov, ktoré robia z mince skutočnú investíciu. V tomto prípade má jednoeurová minca hodnotu závratných 650 eur. Niektorí ľudia už možno mali túto mincu v rukách či dokonca peňaženkách.

Máte v peňaženke túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Oplatí sa dôkladne prezerať mince. Vzácne sú najmä tie s chybami, ku ktorým došlo počas ich razenia. Jednou z najbežnejších chýb je posunuté vnútro mince, čo znamená, že hodnota mince nie je vyrazená v jej presnom strede. Hodnota takejto mince je 100 eur. Ak je rub mince takpovediac hore nohami, ide o mincu v hodnote okolo 200 eur. Takáto chyba je však skôr zriedkavá.

Jednou z najneobvyklejších chýb vidno na spomínanej jednoeurovej minci. Tá ma namiesto hodnoty jedného eura na sebe vyrazenú hodnotu dvoch eur. Kto bude mať to šťastie a nájde v peňaženke presne túto mincu, môže za ňu od zberateľov získať až 650 eur.

Viac o téme: MinceEuroZberateľské mince
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu