Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Modul Phoenix začne analyzovať marťanský ľad

Sonda Phoenix
Sonda Phoenix (Zdroj: SITA)

Pristávací modul Phoenix začne analyzovať ľad z planéty Mars. Vedci sa obávajú, že pôjde o prvý a zároveň posledný test, pretože v jednej zo štyroch pecí analyzátora došlo ku skratu.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na svojej internetovej stránke informoval, že tím odborníkov sa snaží odhaliť príčinu poruchy analyzátora TEGA, ktorý tvoria štyri pece schopné zahriať vzorky pôdy z Marsu na tisíc stupňov Celzia. "Pretože nevieme určiť pravdepodobnosť ďalšieho skratu, zvolili sme najopatrnejší prístup a vzorku v TEGA spracujeme, ako by bola posledná," oznámil hlavný výskumník sondy a najvyšší vedecký predstaviteľ misie Peter Smith z Arizonskej univerzity.

Prístroj TEGA je podstatný pre odhalenie, či marťanský ľad obsahuje organické alebo kyslíkové zlúčeniny nevyhnutné pre život na planéte. Predstavitelia misie sa domnievajú, že skrat spôsobili vibrácie, ktoré roztriasli pristávacím modulom, keď sa vedci snažili získať vzorky pôdy z oblasti nazývanej Snow White. Prípadné nečistoty v ľade podľa NASA odhalia klimatickú históriu "červenej planéty". Na Marse sú v súčasnosti príliš nízke teploty, aby sa voda nachádzala v kvapalnom skupenstve. Podľa odborníkov boli v dávnej minulosti teploty na marťanských póloch vyššie, čo umožňovalo výskyt vody v tekutej forme.

Phoenix pristál na Marse 25. mája neďaleko severného pólu. Pomocou robotického ramena začal ryť do pôdy a odhalil bielu látku, ktorú vedci označili za ľad. NASA 20. júna potvrdila, že pod povrchom na severe planéty sa nachádza ľad. Misiou Phoenixu je nájsť vodu a organické prvky, ktoré by dokazovali, že na "červenej planéte" je možnosť existencie primitívnej formy života. Pristávací modul Phoenixu však neobsahuje prístroje, ktoré by umožňovali odhaliť mikroorganizmy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu