Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Archeológ odhalil pravdu o krvavej biblickej bitke: Za noc umrelo 185 000 vojakov! Zabil ich... To vážne?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

JERUZALEM – Výskumníci objavili starodávnu vojenskú základňu, ktorá môže potvrdiť biblický príbeh o Božom anjelovi, ktorý odrazil útok na Jeruzalem. Príbeh hovorí, že asi pred 2 700 rokmi Pán poslal anjela, aby bojoval s armádou asýrskych vojakov, ktorí prišli dobyť Svätú zem. Anjel údajne zostúpil na inváznu armádu a za jedinú noc zabil 185 000 vojakov.

Neexistujú žiadne archeologické dôkazy, že by sa nadprirodzená udalosť – alebo dokonca bitka – skutočne stala. Archeológ Stephen Compton však pomocou moderných mapovacích techník našiel dôkazy o tejto epickej bitke, píše denník Daily Mail. Asýrska ríša fungovala v rokoch 1365 až 609 pred Kristom, stovky rokov pred Kristom. Inváziu do Jeruzalema riadil ríšsky kráľ Senacherib, ktorý chcel presadiť svoju politickú a ekonomickú dominanciu nad všetkými cestami cez Sýrsku púšť, ktoré viedli k Stredozemnému moru. Výskumníci predtým objavili scénu vytesanú do kamenných múrov paláca kráľa Senacheriba, ktorá oslavovala jeho dobytie Lachiša, mesta takmer 70 kilometrov južne od Jeruzalema.

Rezbárske práce ukázali, ako bola vojenská základňa usporiadaná, čo Comptonovi umožnilo porovnať ju s fotografiami z oblasti v 1910. Všimol si oblasť, ktorá mala rovnakú veľkosť a tvar ako kresby na stene paláca. Po vykonaní archeologického prieskumu lokality Compton zistil, že bola opustená po Sennacheribovej invázii a že ľudia túto oblasť neobývali najmenej 2 600 rokov. Výskumníci našli ďalšie podobné vojenské miesta v oblasti a dúfajú, že to povedie k odhaleniu starovekých miest, ktoré zničila Asýrska ríša.

Predtým, ako Compton objavil asýrske miesto, výskumníci v tejto oblasti našli iba jeden starý vojenský tábor. Sekundárne miesto bolo obsadené počas rímskeho obliehania Jeruzalema a jeho usporiadanie poskytlo výskumníkom dôležité informácie o usporiadaní vojenského tábora Asýrčanov. „Rímske vojenské tábory boli vždy pravouhlé, zatiaľ čo toto bol oválny, charakteristický tvar asýrskych táborov,“ napísal Compton v tlačovej správe. Metódy, ktoré Compton použil na nájdenie Sennacheribovho tábora, viedli k objaveniu ďalších asýrskych vojenských táborov.

Archeológ odhalil pravdu o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Tri biblické príbehy v knihe „Izaiáš, 37:36-38“, „2. kniha kráľov, 19:35“ a „2. Paralipomenon, 32:21“ podrobne opisujú, ako boli asýrski vojaci zabití noc predtým, ako zaútočili na Jeruzalem. Vo všetkých príbehoch Boh poslal anjela, ktorý prešiel táborom, kým vojaci spali, a všetkých zabil za to, že sa vyhrážali jeho nasledovníkom. Biblická pasáž 19:35 z knihy 2 Králi hovorí: „A stalo sa tej noci, že anjel Pána vyšiel a pobil v tábore stoosemdesiatpäťtisíc Asýrčanov; a keď vstali skoro ráno, hľa, všetci boli mŕtvoly.“ V inom príbehu anjel pripravil o život asýrskeho vojaka, zatiaľ čo grécka verzia tvrdila, že vojaci boli v boji bezbranní, pretože myši cez noc prehryzli všetky ich tetivy a remienky štítov.

Viac o téme: JeruzalemAnjel PánaBiblická vojnaAsýrska armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu