Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ohrozené korytnačky sa opäť objavili

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Ohrozené korytnačky kožatky veľké (Dermochelys coriacea) sa prekvapivo objavili v Malajzii na mieste, kde mali údajne vyhynúť.

Odborníci sa však obávajú, že vzácne nakladené vajíčka sa nevyliahnu. Na rozdiel od minulého roka, keď sa vôbec neukázali, hniezdili zriedkavé veľké korytnačky tento rok na pláži Rantau Abang v severnom štáte Terennganu hneď dva razy - 23. a 24. júna.

"Je to úžasné a dáva nám to novú nádej v ochranárskom úsilí," uviedol riaditeľ štátneho úradu pre rybolov Munir Mohamad Nawi. Pred dvoma rokmi sme mali päť miest na hniezdenie pre kožatky veľké," uviedol Nawi pre spravodajskú agentúru AFP a dodal, že ani z jedného vajíčka sa nevyliahlo korytnačie mláďa.

Pracovníci Centra pre korytnačky a morské ekosystémy odkryli v najnovších dvoch hniezdach 41 vajíčok, čo je o polovicu menej než očakávali. "To je smola. V prvom neboli vôbec žiadne vajíčka a boli sme šťastní, že v druhom sme našli aspoň 41," uviedol Nawi.

Podľa jeho slov je pravdepodobné, že vajíčka ukradli pytliaci, ktorí ich nelegálne predávajú na blízkom trhu. Predaj vajec kožatiek veľkých je zakázaný, ale vajíčka iných druhov morských korytnačiek sa môžu predávať a konzumovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu