Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Severnom póle nebude ľad?

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - V dôsledku globálneho otepľovania nemusí byť toto leto na Severnom póle ľad. Znamenalo by to ďalší stupeň roztápania arktických ľadovcov, uviedol americký vedec Mark Serreze z National Snow and Ice Data Center v Boudler.

"A dôvodom je, že územie Severného pólu je v súčasnosti pokryté veľmi tenkou vrstvou ľadu a tento ľad voláme jednoročný ľad, ktorý má tendencie v lete sa roztápať," vysvetlil vedec.

Podľa Serrezea je pravdepodobnosť roztopenia 50-percentná. Ak by k tomu došlo, v septembri by lode mohli plávať z Aljašky na Severný pól.

Minulý rok v lete umožnili roztápajúce sa ľadovce prechádzať lodiam arktickým úsekom, ktorý spája Atlantický a Tichý oceán, dlhšie než kedykoľvek predtým. Serreze zdôraznil, že ak by nebol v lete ľad na Severnom póle, bol by v iných častiach Arktického oceánu.

Podľa jeho slov však iba nakrátko, pretože v dôsledku znižovania teplotných hodnôt by približne v roku 2030 nemusel byť ľad ani v Arktickom oceáne. V minuloročnom arktickom lete v polovici septembra bolo "v oceáne najmenej ľadu ako sme doteraz zaznamenali na satelitnom zázname, pravdepodobne najmenej za sto rokov," poznamenal vedec.

Z ľadovej pokrývky sa roztopilo 23 percent, čím sa prekonal rekord z roku 2005.

Arktický ľad sa začína roztápať asi v polovici júna a najtenšie hodnoty dosahuje približne v polovici septembra. Zníženie produkcie skleníkových plynov na oslabenie globálneho otepľovania by mohlo spomaliť roztápanie ľadovcov, ale obrátiť tento proces by trvalo dlhý čas, povedal Serreze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu