Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zmierňujú nadávky a vulgárne gestá fyzickú bolesť? Vedci poznajú odpoveď: Toto funguje najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MICHIGAN – Ak chcete rýchly a jednoduchý spôsob, ako sa naučiť, koľko neslušných slov človek pozná, skúste sa mu postaviť na nohu. Mnohí sa totiž takýmto spôsobom vyrovnávajú s fyzickou bolesťou. Nový výskum konečne pozná odpoveď na otázku, či to naozaj pomáha.

Štúdia publikovaná v časopise Psychological Reports zahŕňala 111 študentov Kalamazoo College v Michigane, z ktorých 61 percent bolo identifikovaných ako ženy, s priemerným vekom 19 rokov. Vedci skupine navodili bolesť pomocou známej experimentálnej metódy nazývanej úloha studeného tlaku, pri ktorej ponorili ruku účastníkov do ľadovej vody na tak dlho, kým to dokázali zniesť. Odborníci tak skúmali, či vulgárne slová a gestá skutočne pomáhajú zmierniť fyzickú bolesť.

Zmierňujú nadávky a vulgárne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V jednej časti štúdie požiadali účastníkov, aby opakovali buď vulgárne slovo, alebo neutrálne slovo, ktoré znie podobne ako nadávka, zatiaľ čo ich ruka bola ponorená do studenej vody. V druhej časti im povedali, aby strčili prostredník (vulgárne gesto) alebo ukazovák (neutrálne gesto) počas toho, ako mali ruku stále ponorenú v studenej vode. „Zistili sme, že zapojenie tabuizovaného konania umožnilo účastníkom vydržať bolesť podstatne dlhšie ako pri neutrálnom konaní,“ píšu autori vo svojom článku. To znamená, že tí, ktorí si počas experimentu zanadávali alebo ukázali vulgárne gesto, znášali bolesť lepšie.

Oveľa prekvapivejšie bolo, že medzi gestom či vysloveným vulgarizmom nebol žiadny významný rozdiel. Prečo obscénne gestá fungujú rovnako dobre ako vyslovenie vulgárnych slov, vedci zatiaľ nevedia. Jedna z teórií, ktorú autori navrhujú, je, že proces vystrčenia prostredníka aktivuje rovnaké nervové dráhy ako vyslovenie vulgárneho slova. Autori zároveň zdôrazňujú, že u účastníkov štúdie vulgárne slová či gestá nesúviseli s agresivitou. Na úplné potvrdenie tejto teórie je však potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: VýskumNadávkaVulgárne gestoFyzická bolesť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu