Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sopka Etna šokovala domácich aj turistov: Pozrite, čo z nej vychádzalo! Veď to vyzerá, akoby...

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

SICÍLIA – Obyvateľov a turistov na talianskom ostrove Sicília minulý týždeň uchvátil nezvyčajný úkaz. Sopka Etna vypúšťala biele prstence dymu. Tie pochádzajú z novovytvoreného krátera na juhovýchodnom kráteri. Spôsobujú ich malé explózie plynových bublín v úzkom hrdle nad magmatickou komorou.

Napriek tomu, že to môže znieť šokujúcu, ani zďaleka nejde o prvý prípad, kedy Etna vypúšťala biele prstence dymu. Prvýkrát bol tento úkaz spomenutý pred 300 rokmi, v roku 1724, informuje portál Sicily Active. Tento jav sa však vyskytuje skôr zriedkavo – a keď už, tak nie s takou frekvenciou. Termín vulkanické vírové prstence zaviedol anglický fyzik William Thomson. Takéto prstence boli zaznamenané aj na ďalšej známej talianskej sopke Stromboli na rovnomennom ostrove v Stredozemnom mori. Podľa odborníkov sú úplne neškodné a nevykazujú žiadne známky blížiacej sa erupcie.

Sopka Etna šokovala domácich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Etna je najväčšia aktívna sopka v Európe. Hora je vysoká asi 3350 metrov. Presná výška sa však znova a znova mení v dôsledku erupcií a škvárových kužeľov. Nemecký vulkanológ Boris Behncke – aktívny na sociálnych sieťach ako Etnaboris – napísal: „Žiadna sopka na zemi neprodukuje toľko dymových prstencov ako Etna. Teraz sa zdá, že prekonáva všetky rekordy.“ Malá priepasť sa otvorila v utorok 2. apríla. Odvtedy hora vyprodukovala tisíce prstencov, uviedol odborník z Národného ústavu geofyziky a vulkanológie v Catanii.

Dymové prstence nad Etnou prilákali do blízkosti hory aj množstvo miestnych obyvateľov a turistov. V minulých storočiach sa na Etne opakovali veľkolepé erupcie. Podľa historických záznamov tam v roku 1669 zomrelo viac ako 20 000 ľudí, čo sa považuje za najhoršiu katastrofu. V tom čase bolo zničených asi tucet miest.

Viac o téme: SopkaEtnaDymové prstence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu