Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ľudí vydesili záhadné tvory v jazere: Veď to vyzerá ako... Na toto by ste teda natrafiť nechceli!

(Zdroj: Facebook/Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC))

OKLAHOMA – Ľudí vystrašila fotografia záhadných guľôčok, ktoré sa nachádzali na konároch potopených stromov v jazere v americkej Oklahome. Mnohí ich prirovnávali k mimozemským vajíčkam. Ministerstvo ochrany prírody však prišlo s iným vysvetlením.

Ministerstvo ochrany prírody v Oklahome (ODWC) upozornilo na bizarné objekty, ktoré našli v jazere v McGee Creek v Oklahome, v príspevku na Facebooku, ktorý sa stal virálnym. „Ak sa plavíte v niečom, ako je jazero McGee Creek, môžete si všimnúť tieto zvláštne rôsolovité gule visiace z ponorených konárov stromov,“ napísala agentúra v príspevku z 12. marca. Sprievodné fotografie zobrazujú želatínové gule s tvrdou škrupinou visiace na podmorskom strome, ako strašidelné vianočné ozdoby alebo výplod nejakej obrovskej mimozemskej ropuchy.

Anomálne štruktúry ohromili používateľov Facebooku. „Čo je toto za mimozemskú inváziu?“ spýtal sa jeden z komentujúcich. Ďalší zažartoval a uviedol, že sú to vajíčka Godzilly. „Jediné, na čo myslím, je, že by som sa toho dotkol ja alebo ono mňa, keby som bol vo vode. Zbláznil by som sa,“ vyhlásil tretí. Ako sa ukázalo, tieto slizké guľôčky sú v skutočnosti vodné mikroorganizmy známe ako machorasty, hovorovo nazývané aj „machové zvieratá“. Tvoria kolónie stavaním koralových exoskeletov, teda pancierov, ktoré sú pripevnené k ponoreným skalám, konárom a iným štruktúram.

Pancier pozostáva z látky nazývanej chitín, ktorá po vysušení stvrdne, aby zachovala organizmus až do rehydratácie. Ako uviedli predstavitelia ODWC, tieto stvorenia nie sú nebezpečné pre ľudí ani voľne žijúce zvieratá. V skutočnosti sú machorasty naopak ukazovateľom dobrej kvality životného prostredia a čistej vody. „Tieto živočíchy sú dôležitou súčasťou ekosystému, pretože pomáhajú čistiť vodu a slúžia ako korisť pre mušle, slimáky a dokonca aj malé ryby,“ napísali predstavitelia agentúry.

Viac o téme: JazeroMachorasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu