Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Astronauti sú nadšení z úspešnej misie

posádka raketoplánu Discovery Zobraziť galériu (4)
posádka raketoplánu Discovery (Zdroj: SITA)

Astronauti z misie raketoplánu Discovery, ktorý v sobotu úspešne pristáli na Kennedyho vesmírnom stredisku v americkom štáte Florida, oslavujú úspech misie.

Veliteľovi Markovi Kellymu a pilotovi Kenovi Hamovi sa podarilo pomerne hladko dotknúť pristávacej plochy Capu Canaveral presne podľa plánu o 17:15 stredoeurópskeho času (SELČ). Spolu s misijnými špecialistami Karen Nyberg, Ronom Garanom, Mikeom Fossumom a Akihikom Hošidem absolvovali astronauti dvojtýždňovú misiu na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS (International Space Station), ktorej cieľom bola inštalácia japonského laboratória Kibo (Nádej), najväčšej sekcie ISS a niekoľkých jeho komponentov.

Na zemský povrch sa spolu s posádkou vrátil aj americký astronaut Garrett Reisman, ktorý strávil na stanici vyše tri mesiace. Tretí komponent - exteriérový priestor, v ktorom budú experimenty vystavené priamym účinkom vesmíru, doručia na stanicu až v priebehu budúceho roka. Po dokončení bude laboratórium slúžiť na medicínske, biologické, biotechnologické a komunikačné experimenty.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dúfa, že konštrukčné práce sa skončia na ISS okolo roku 2010 a stanica sa stane centrom pre výskum vesmíru, umožňujúca vedcom skúmať vplyv zníženej gravitácie na ľudský organizmus. "Myslím si, že som mal na palube najlepšiu posádku raketoplánu všetkých čias," uviedol pre médiá niekoľko hodín po pristátí veliteľ misie. Najsmutnejším momentom pre astronauta Hošideho bol pravdepodobne odchod.

"Keď sme za sebou zatvárali poklop, bolo mi akosi smutno," uviedol Japonec, ktorý mal ešte pred začiatkom misie na starosti monitorovanie príprav laboratória na vesmírny let. Ako uviedla NASA vo svojej správe, raketoplán sa vrátil bez väčšieho poškodenia a vo veľmi dobrom stave.

Napriek takmer bezchybnému priebehu misie STS-124 spôsobil raketoplán Discovery v Kennedyho centre problémy, keď pri štarte 31. mája poškodil obloženie rampy pochádzajúce ešte zo šesťdesiatych rokov. Manažéri NASA však ubezpečili, že štartovaciu rampu opravia v dostatočnom predstihu pred októbrovým letom raketoplánu Atlantis k Hubblovmu vesmírnemu teleskopu.

Informovala o tom oficiálna internetová stránka Národného úradu pre letectvo a vesmír www.nasa.gov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu