Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Štúdia ukázala dlhotrvajúci stres zo septembra 2001

útok na WTC
útok na WTC

BRATISLAVA - Jeden z ôsmich ľudí, ktorí žili v blízkosti Svetového obchodného centra v New Yorku v čase teroristických útokov z 11. septembra 2001, trpel posttraumatickým stresom ešte dva až tri roky neskôr.

Naznačila to štúdia, do ktorej sa v rokoch 2003 a 2004 a zapojilo 11-tisíc obyvateľov dolného Manhattanu. Štúdia, ktorú dnes zverejnili v časopise Journal of Traumatic Stress, ukázala, že 12,6 percenta zo všetkých respondentov trpelo v rokoch 2003 a 2004 posttraumatickým stresom. Väčšia náchylnosť k vzniku posttraumatického stresu sa ukázala u ľudí s nižším príjmom a menej vzdelaných ľudí.

Aj ženy boli na toto ochorenie náchylné viac. Kým u mužov sa posttraumatický stres prejavil u 10 percent, u žien až u 15 percent. Zo štúdie vyplynulo, že postihol každého piateho Afroameričana a takmer každého štvrtého Hispánca, kým u belochov sa rozvinul u 10,7 percenta respondentov. U ľudí, ktorých počas útoku na WTC zranilo, sa číslo vyšplhalo až na 38 percent.

Posttraumatický stres sa prejaví po traumatickom zážitku a prežití intenzívneho strachu, zdesenia a beznádeje. Symptómy ochorenia sa rôznia - podráždenosť a hnev, problémy so spánkom a koncentráciou, extrémna ostražitosť, náhle záblesky a spomienky na traumu, ale aj nočné mory.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu