Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jedna z najznámejších turistických chát v Tatrách zmenila svoju podobu: Pozrite, ako teraz vyzerá!

Zamkovského chata pred renováciou Zobraziť galériu (2)
Zamkovského chata pred renováciou (Zdroj: profimedia.sk)

VYSOKÉ TATRY - Jedna z najobľúbenejších tatranských chát zmenila svoju podobu. Nový rok privítala v novom šate. Turistom, ktorí ju stihli v uplynulých dňoch navštíviť, sa páči, hoci niektorí priznávajú istú dávku nostalgie pri spomienkach na tú starú. Čo poviete?

Turisti sa môžu pri svojich potulkách po Vysokých Tatrách zastaviť na čaj či desiatu na vynovej Zamkovského chate. Tá sa nachádza neďaleko Malej Studenej doliny v nadmorskej výške zhruba 1500 metrov. V uplynulých mesiacoch prešla úplnou prestavbou, ktorá sa skončila len pár dní pred Vianocami. Momentálne je už otvorená pre verejnosť a víta návštevníkov Vysokých Tatier. 

Jedna z najznámejších turistických
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Turistika na Slovensku)

Na záberoch zverejných na sociálnych sieťach vidno, že úpravami prešla ako vonkajšia fasáda, tak aj vnútorné priestory. Tie sú väčšie, ekologickejšie a dostali modernejší ráz. Názory na prestavbu sa rôznia. Mnohým ľuďom sa páči, uvádzajú, že chata si renováciu už zaslúžila. Podľa iných ale renováciou stratila kúsok zo svojho pôvodného čara. 

Chatu postavil horolezec a horský vodca Štefan Zamkovský v roku 1943, ktorý ju spravoval so svojou manželkou. Počas druhej svetovej vojny chata slúžila ako útočisko pre partizánov, Židov a politických väzňov. Chata sa nachádza neďaleko Hrebienka a stojí na križovatke turistických chodníkov na Téryho chatu a Skalnaté pleso, obľubujú ju preto najmä pohodlnejší turisti. V roku 1948 bola znárodnená a zoštátnená a Zamkovský ju musel opustiť. V roku 1993 bola chata odovzdaná do majetku dedičom Štefana Zamkovského. Počas nasledujúcich rokov prešla viacerými rekonštrukciami. Potravinami a palivom ju zásobujú vysokohorskí nosiči. 

Viac o téme: Vysoké TatryZamkovského chata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu