Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fajčenie ubližuje mysli rovnako ako telu

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Dospelí ľudia v strednom veku, ktorí často fajčia, dosiahli v testoch na pamäť na rozdiel od svojich nefajčiarskych rovesníkov slabšie výsledky.

Podľa francúzskych vedcov, ktorí o tomto objave informovali v pondelok, ide o ďalší dôvod poukazujúci na škodlivosť fajčenia na zdravie. Analyzovaním 5000 britských úradníkov zistili, že fajčiari dosahovali oproti nefajčiarom oveľa slabšie výsledky v štyroch druhoch testov: na pamäť, odôvodňovanie, slovnú zásobu a jazykovú plynulosť.

"Fajčenie v strednom veku je spojené s deficitom pamäti a poklesom schopnosti uvažovať. Ľudia, ktorí sa vzdali fajčiarskeho zlozvyku si osvojili lepšie prejavy správania - pili menej alkoholu, boli aktívnejší po fyzikálnej stránke a začali konzumovať viac ovocia či zeleniny", uviedla Séverine Sabia z francúzskeho Národného inštitútu pre výskum medicíny a zdravia vo Villejuif.

Účastníkov výskumu, vo veku od 35 do 55 rokov, pozorovali vedci vyše 17 rokov. Mnoho z nich, hlavne z radov fajčiarov, sa však výsledkov nedožilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu