Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Manželia mali dlhé roky v záhrade obľúbenú ozdobu: Desivá pravda o nej, hrozilo im nebezpečenstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MILFORD HAVEN - Starší pár zostal v šoku, keď si uvedomil, že ich milovaná záhradná ozdoba je niečo oveľa nebezpečnejšie. Vedeli, že ide o starú výbušninu, no domnievali sa, že už nie je aktívna. Až polícia ich upovedomila na to, čo vlastne majú na svojom pozemku.

Sian a Jeffrey Edwardsovci z Milford Haven v grófstve Pembrokeshire vo Walese mali v záhrade netradičnú ozdobu - malú výbušninu z konca 19. storočia. Mysleli si, že už dávno nie je aktívna, a preto sa neobávali žiadneho rizika. Sian na nej dokonca prášila uteráky, aby z nich odstránila nečistoty po upravovaní záhradky. Manželia záhradnú ozdobu doslova milovali. 

Všetko sa ale zmenilo vo chvíli, keď na ich dvere zaklopali policajti, informuje The Guardian. Oznámili im, že videli ich bombu na záhrade a musia kontaktovať ministerstvo obrany. Na druhý deň mala prísť špeciálna jednotka, aby výbušninu skontrolovala. Edwardsovcom povedali, že ich ulicu možno bude potrebné evakuovať, no oni sa odmietli presunúť. Jeffrey pre BBC povedal: "Celú noc sme nespali. Jednotke na zneškodňovanie bômb som povedal: ‚Neodídeme z domu, zostaneme tu. Ak to vybuchne, vybuchneme spolu s tým‘."

Keď nasledujúce ráno prišli pracovníci ministerstva obrany a odstránili 29-kilový námorný projektil, testy preukázali, že bomba bola naozaj aktívna s malým množstvom náboja. Následne ju zasypali piatimi tonami piesku a odpálili v nepoužívanom lome vo Walwyn's Castle. Dvojica bola z toho zdrvená, bombu nazvala starým priateľom. "Je mi tak ľúto, že tá úbohá stará vec bola rozbitá na kusy," poznamenal Jeffrey. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Bomba stará viac ako sto rokov mala dlhú históriu. "Vojnové lode Kráľovského námorníctva zvykli spúšťať kotvy v zálive St Brides a namierili svoje zbrane na Broad Haven a začali strieľať," priblížil Edwards. Údajne používali piesok na nácvik terčov. "Pop Morris, ktorý šiel okolo a roznášal limonádu, išiel so svojím koňom a vozom do Broad Haven a našiel výbušninu. Položil ju na zadnú časť svojho vozíka a absolvoval 11-kilometrovú jazdu späť domov. Potom ju položil vzpriamene na prednom dvore a tam zostala." Bomba bola neskôr natretá červenou farbou, aby sa viac hodila k okenným rímsam domu. 

Viac o téme: ZáhradaDekoráciaBomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu