Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemci hromadne zverejňujú svoje výplatné pásky: Z tých súm vás porazí! Toľkoto zarábajú jednotlivé profesie

BERLÍN - O peniazoch sa v Nemecku hovorí zriedka a už vôbec nie o platoch. Na novom instagramovom fóre je ale všetko inak; zamestnanci tu dobrovoľne zverejňujú svoje výplatné pásky. Chcú mať porovnanie, uvádza server t-online.

Účet s názvom Gehalt in Deutschland (Plat v Nemecku) na sociálnej sieti Instagram sleduje takmer 100-tisíc ľudí. Prispievatelia sem pridávajú fotografie svojich výplatných pások z najrôznejších profesií, od poštára až po právnika. Naživo tiež diskutujú o mzdách ostatných. "Logopédka, 26 rokov, Sasko, 40-hodinový pracovný týždeň, 1. daňová trieda, čistý plat: 2700 euro," znie jeden z príspevkov.

Platové porovnanie sa môže hodiť na začiatok kariéry, pri zmene povolania či skrátka len pri nástupe do nového zamestnania. "Ak neviete, koľko si v danom odbore zarobíte, je ťažké vyjednávať," píše t-online. Hoci zamestnanci vo firmách s viac ako 200 zamestnancami majú v Nemecku právo na informácie o platoch, v mnohých podnikoch sú údaje o príjmoch ostatných tabu. 

Porovnanie je podľa servera dôležité napríklad pre ženy, ktoré v Nemecku za rovnakú prácu berú v priemere menej peňazí ako muži. Napríklad 30-ročný mechatronik z Bádenska-Württemberska s 35-hodinovým pracovným týždňom a 4. daňovou triedou na fóre uviedol, že zarába 2588 eur čistého. "Pracujem ako elektronička už takmer 40 rokov a taký vysoký plat nedostávam," sťažuje sa žena pod príspevkom.

Viac o téme: PlatMzdaVýplatná páskaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu