Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľavravné ODKAZY ukrajinských vojakov na delostreleckej munícii: Toto keď si prečítajú Rusi...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Písanie na projektily je vojnový zvyk starý najmenej 2000 rokov. Počas ruskej invázie na Ukrajine získali tieto odkazy nový účel, na svojom webe to napísala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Oznámenie, ktoré budú rozmetané na nečitateľné kusy, sú určené hlavne pre sociálne siete, uviedla Iryna Rybakovová z tlačového oddelenia ukrajinskej armády.

"Šťastný deň sovietskej armády! Február 2023," uvádza sa na náboji, ktorý zachytáva fotografie vo chvíli, kedy ho ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu nabíja do delostreleckej zbrane. "Za Charkov" možno zahliadnuť na strele, ktorú nesie Ukrajinec k húfnici pri Lymane. Na inej snímke, ktorú spolu s ďalšími zverejnila RFE/RL, je vidieť jedného z ukrajinských veliteľov v Doneckej oblasti, ako píše na delostrelecký granát a pripomína si pamiatku kamaráta vojaka, ktorý zahynul v boji. 

 

In photos: Handwritten notes on artillery shells are "more of a message for society than for the enemy," one Ukrainian officer says.

Posted by Radio Free Europe/Radio Liberty on Thursday, November 9, 2023

"Pravdepodobnosť, že si to nepriateľ prečíta, je nízka. Preto sa fotia a zverejňujú na sociálnych sieťach. Je to skôr odkaz pre ukrajinskú spoločnosť než pre nepriateľa," vysvetľuje Rybakovová s tým, že tieto posolstvá môžu slúžiť i ako spôsob morálneho povzbudenia či odreagovania. 

K tejto praxi sa neuchyľujú len vojaci ukrajinskej armády. Napríklad na fotke z pozície proruských bojovníkov na východe Ukrajiny, je vidieť delostrecký granát s nápisom "List (prezidentovi Volodymyrovi) Zelenskému". Jeden z ruských veliteľov pritom podľa rádia povedal, že písanie alebo kreslenie na vojenský materiál nie je oficiálne dovolené. "Ale ako to môžu nedovoliť chlapom, s ktorými idú do boja?" podotkol. 

Ukrajinský vojak bráni oblasť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Libkos)

Existuje tiež niekoľko ukrajinských webových stránok, ktoré za poplatok ponúkajú napísanie vlastných odkazov na projektily určené na odpálenie smerom k ruským pozíciám, upozornila stanica. Jedna stránka pritom tvrdí, že od svojho spustenia v roku 2022 vybrala pre ukrajinskú armádu viac ako 1,5 milióna dolárov 

Viac o téme: VojakGranátMuníciaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu