Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podiater prezradil, ktoré tri typy topánok by ste nemali nikdy nosiť: Pozor najmä na obľúbené tenisky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Špecializovaní lekári sú skvelým zdrojom informácií. Napríklad podiatri vám môžu odporučiť, akým topánkam sa vyhnúť. Na túto otázku odpovedal nedávno britský odborník na TikToku. Predstavil tri typy topánok, ktoré by ste mali vylúčiť zo svojho šatníka.

Podiater Paul Macaulay prezradil, ktoré typy topánok najviac ubližujú vašim chodidlám. Tiež uviedol, ktorú obuv by ste naopak mali začať nosiť pravidelne.

@paulthepodiatrist The 3rd shoe are my actual nemisis! These are some of the things I tell my patients every single day. #fypsg #shoes #footwear #fashion #podiatrist #heels #slippers #secrets ♬ The Champion - Lux-Inspira

Žabky

Asi pre nikoho nie je prekvapením, že Macaulay absolútne neodporúča nosiť žabky. Tie totiž vôbec nepodporujú chodidlo. "Aj keď idete po ulici, je veľmi ľahké zakopnúť a spadnúť, keď ich máte na sebe. Neposkytujú vašim nohám žiadnu oporu," vysvetlil lekár. Všetky tieto problémy môžu spôsobiť bolesti, ako aj nevzhľadné mozole. 

Podiater prezradil, ktoré tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ihlové podpätky

Sú nepohodlné, ale to nie je jediný dôvod, prečo ich Macaulay neznáša. Vysvetlil, že keďže majú tenký základ, neposkytujú dobrú stabilitu. Jeho kolegyňa vraj nedávno spadla, keď mala obuté ihličkové opätky a zlomila si nohu. Podľa Mayo Clinic môžu vysoké podpätky tiež vyvíjať tlak na malé kosti na prstoch na nohách, čo môže spôsobiť zakrivenie prstov. Navyše spôsobujú skrátenie Achillovej šľachy, čo môže časom viesť ku zraneniu. Podiater však nie je proti všetkým typom podpätkov. "Štvorcentimetrový podpätok je pre väčšinu ľudí v poriadku." 

Podiater prezradil, ktoré tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tenisky Skechers

Prekvapivo, Macaulay neodporúča ani obľúbené tenisky Skechers. Môžu totiž stlačiť prsty na nohách a spôsobiť problémy, ako sú neurómy. Tie sú spôsobené zhrubnutým tkanivom na brušku chodidla, čo môže viesť k bolesti, ktorá je podobná ako pri státí na kamienku. Okrem toho sú tieto topánky extrémne mäkké, čo znamená, že vaše nohy musia viac zabrať. Ďalším problémom je ich krátka životnosť. "Rýchlo sa opotrebujú a aj keď sa to nezdá, musíte ich vymeniť každý jeden až dva mesiace." 

 

Zamerajme sa na váš oblúk! 👣 Podpora klenby zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní prirodzeného vyrovnania našich...

Posted by SKECHERS on Sunday, September 24, 2023

Noste radšej tieto topánky

V ďalšom videu podiater prezradil, ktoré typy topánok často nosí a odporúča. Prvou je topánka loafer typu s odnímateľnými vložkami čo znamená, že si viete prispôsobiť strih topánky a dodať prípadnú podporu chodidla. Taktiež je vo vnútri topánky veľa miesta, takže prsty nie sú stiesnené. Nakoniec majú malý blokový podpätok, ktorý odbúrava trochu tlaku z lýtka a hornej časti Achillovej šľachy. 

@paulthepodiatrist Ive been talking a lot about what not to wear, here is a video on what you SHOULD be wearing! If you havent got these styles of shoes in your wardrobe then its shopping time! Who doesnt love to hear that #fypsg #fashion #shoes #podiatrist #footcare #footpain #bared #asics #nike ♬ Inspiring Motivation - D'Santos

Lekár vyzdvihuje aj topánky Asics Gel-Kayano s pevnou pätou, ktorá uzamyká členok a poskytuje skvelú oporu v strednej časti chodidla. Jeho posledným favoritom sú Nike Air Force 1. "Sú to výborné topánky na návštevu nákupného centra, na večeru, stretnutia s priateľmi a podobné veci, keď mám tendenciu urobiť 2000 až 5000 krokov." Osožný je aj extra široký priestor na prsty, šnurovací dizajn a to, že topánky majú vyšší vrch, ktorý ponúka stabilitu členku.

Viac o téme: TeniskyObuvŽabkyTopánkyPodiater
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu