Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Odhalili únos pravekých žien spred 7000 rokov

(Zdroj: Jupiterimages)

Londýn - Britskí archeológovia pravdepodobne odhalili únos pravekých žien, ku ktorému došlo pred 7000 rokmi na území dnešného Nemecka.

Výsledky výskumu zverejnil prestížny archeologický časopis Antiquity. Vedci z univerzity v britskom Durhame preskúmali skupinu 34 kostier z prehistorickej pohrebnej jamy objavenej v nemeckom Talheime. Všetky kostry mali na ľavej strane lebky stopy po údere sekerou a podľa archeológov boli zviazané obete popravené víťaznými útočníkmi z nepriateľského kmeňa.

Pohrebisko pritom pozostávalo takmer výlučne z kostier mužov a detí, zatiaľ čo kostry žien chýbali. Odborníci sa domnievajú, že útok pravekých bojovníkov na príslušníkov susedného kmeňa mohol byť motivovaný práve snahou o získanie partneriek. "Zdá sa, že hlavnou príčinou útoku boli ženy," konštatoval antropológ Alex Bentley z Durham University.

"Podľa našej analýzy boli miestne ženy pokladané za v nejakom smere výnimočné a preto ich nechali nažive." Fenomén hromadných únosov žien je podľa Bentleyho pochopiteľný v kontexte života malých kmeňových komunít, ktorých prežitie do veľkej miery záviselo od dostatočnej reprodukcie.

Správu priniesla dnes britská spoločnosť BBC.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu