Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kňaz chcel vyzbierať peniaze na kaplnku: Priviazal sa k tisíc balónom a vzlietol! Tragický koniec

(Zdroj: YouTube/catholicnewsagency)

BRAZÍLIA - Keď chcel otec Adelir Antonio de Carli získať peniaze na kaplnku pre kamionistov vo svojom rodnom meste, rozhodol sa pre nekonvenčnejšie možnosti, než sú napríklad sponzorované maratóny alebo plávanie. Namiesto toho sa priviazal k tisíc balónom a chcel sa vznášať nad oceánom.

De Carliho cieľom bolo prekonať dovtedajší rekord v najdlhšom prelete s héliovými balónikmi, čo bolo devätnásť hodín. Bol skúsený parašutista a tiež absolvoval výcvik v prežití a zručnostiach v divočine. Keď sa 20. apríla 2008 vydal na cestu, mal na sebe prilbu, nepremokavú kombinézu a hliníkový termo oblek.

Pri sebe mal tiež padák, GPS sledovač a vysielačku na komunikáciu s riadením letovej prevádzky o svojej polohe, informuje portál All That’s Interesting. Bol to jeho druhý pokus o tento čin, keďže začiatkom toho istého roku podnikol štvorhodinový výlet, kedy dosiahol nadmorskú výšku 5,3 kilometra. 

Pri prvej ceste vzlietol 41-ročný rímskokatolícky kňaz z mesta Ampere a potom bezpečne pristál v Argentíne. Počas druhého pokusu však zmizol približne osem hodín po vzlietnutí. Okamžite boli vyslané pátracie a záchranné skupiny vrátane lietadiel a helikoptér, aby pátrali po nezvestnom. 

Dva dni po vzlietnutí bolo v mori pri juhovýchodnom pobreží Brazílie spozorovaných niekoľko viacfarebných balónov. O niekoľko mesiacov neskôr sa našlo telo, pričom testovanie DNA potvrdilo, že ide o Antonia. Šéf polície v Macae Daniel Bandeira podľa agentúry Reuters povedal: "Boli sme si takmer istí, že to bol kňaz, kvôli rôznym prvkom ako oblečenie a materiál použitý pri výlete balónom. DNA len potvrdila naše podozrenie."

Aj keď nie je jasné, čo presne sa pokazilo, správy naznačujú, že de Carli mal problémy s obsluhou svojho GPS zariadenia a že sa cítil podchladene, ale v poriadku. Údajne dosiahol výšku šesť kilometrov a plánoval klesať do výšky približne 2,5 kilometra. Je možné, že ho vietor odvial z kurzu. Predtým, ako stratil kontakt, údajne povedal, že stratil výšku. 

Viac o téme: TragédiaBalónKňazPreletBrazíliaRekordAdelir Antonio de Carli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu