Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jedna z najhorších filmových tragédií: Hororová smrť! Pri nakrúcaní zomreli dvaja detskí herci

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Nehoda pri nakrúcaní snímky Twilight Zone: The Movie, pri ktorej zahynuli dve deti a herec Vic Morrow, sa zaradila medzi najdesivejšie filmové tragédie. Hrôzostrašný incident sa odohral pred očami približne stovky ľudí vrátane rodičov detských obetí.

V roku 1983 nakrúcal režisér John Landis film Twilight Zone: The Movie (Zóna súmraku), ktorý bol filmovou adaptáciou populárneho televízneho sci-fi seriálu. Účinkoval v ňom aj vtedy 53-ročný Vic Morrow, ktorý bol na pľaci aj v okamihu, keď sa na ňom rozpútalo hotové peklo. Scéna mala pôvodne zobrazovať herca, ako zachraňuje dve deti pred útočiacim vrtuľníkom. Stvárňovali ich detskí herci Myca Dinh Leo a Renee Shin-Yi Chenová. V dôsledku nesprávneho výpočtu výbušniny sa však ocitol medzi pyrotechnikou vrtuľník Bell UH-1 Iroquois, ktorý sa v tom čase vznášal len 25 metrov nad zemou. Na jeho palube bol práve Morrow so spomínanými deťmi. 

Na snímke Vic Morrow (vpravo)
Zobraziť galériu (3)
Na snímke Vic Morrow (vpravo)  (Zdroj: profimedia.sk)

Rodičia sa prizerali smrti svojich detí

Pilot následne stratil nad strojom kontrolu a len šesťročnú Rennee doslova rozdrvilo ešte predtým, ako prišiel o hlavu sedemročný Myca. Pri nehode sa zranilo ďalších šesť osôb. Všetko sa odohralo pred zhruba stočlenným štábom, medzi ktorým boli aj rodičia obidvoch detských hercov, píše Lad Biblle. Smutnou iróniou zostáva skutočnosť, že práve na konci tejto scény mal Morrow podľa scenára povedať vetu: "Budem vás chrániť, deti. Sľubujem. Nič sa vám nestane, prisahám Bohu." 

Jedna z najhorších filmových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Obvinenie z neúmyselného zabitia

Landis a ďalší štyria členovia štábu boli neskôr obvinení z neúmyselného zabitia. Išlo tak vôbec o prvého filmového režiséra obvineného zo spáchania takéhoto skutku, ku ktorému došlo pri nakrúcaní celovečerného filmu. Za incident, ktorý bol neskôr pomenovaný ako "nehoda v Zóne súmraku", však odmietol prevziať zodpovednosť. Režisér a ďalší obžalovaní vrátane pilota vrtuľníka Dorseyho Winga boli po takmer deväťmesačnom súdnom procese oslobodení. Rodičia nebohých hercov podali žalobu a mimosúdne sa dohodli na nezverejnenej sume. 

A aby celá udalosť bola ešte hrozivejšia, mnohí si po nej spomenuli na slová Morrowa, ktorý v minulosti hovoril o tom, že má podozrenie, že sa stane účastníkom havárie vrtuľníka. Počas nakrúcania filmu Dirty Mary Crazy Larry v roku 1973, čiže takmer desať rokov pred svojou smrťou trval na tom, aby mal uzatvorenú životnú poistku v hodnote jedného milióna dolárov predtým, ako bude nakrúcať akékoľvek scény s vrtuľníkom. Keď sa ho pýtali, prečo to urobil, otec dvoch detí údajne povedal: "Vždy som mal predtuchu, že zomriem pri havárii vrtuľníka."

Viac o téme: TragédiaVrtuľník Vic MorrowFilmTwilight Zone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu