Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počuli ste o tejto prisluhovačke Adolfa Hitlera? Totálne prepadla jeho kúzlu, potom prišla dezilúzia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

PÖCKING AM SEE - Nemecká režisérka a fotografka Leni Riefenstahlová, ktorá zomrela 8. septembra 2003 krátko po svojich 101. narodeninách, patrila k veľkým postavám svetového filmu, nikdy sa ale nezbavila nálepky prisluhovačky Adolfa Hitlera. Najznámejšia časť jej kariéry bola spojená s nacistickou Treťou ríšou.

Novátorskú prácu s kamerou, využívanie svetla alebo vedomú rezignáciu na hovorený komentár, ktorú pri nich Riefenstahlová používala, oceňujú aj jej kritici. "Zblízka Hitler fascinoval ešte viac, ako keď ho poslucháči počuli z pódia. Keď to teraz hovorím, ľudia si opäť povedia: 'Leni Riefenstahlová, tá nenapraviteľná'," povedala novinárom pár rokov pred smrťou. Vo svojich pamätiach pripustila, že v začiatkoch prepadla kúzlu vodcu, ale po roku 1938 vraj u nej nastúpila dezilúza. Napriek tomu využívala počas celej vojny výhody nacistickej elity. 

Počuli ste o tejto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Berlínska rodáčka túžila byť tanečnicou, no osud to napokon zariadil inak; po sérii vystúpení na berlínskych a pražských pódiách ju zradilo telo. Choré koleno a snímka režiséra Arnolda Fancka s príznačným názvom Hora osudu jej zmenili život. Úplne prepadla svetu strieborného plátna a už rok a pol po tomto podujatí hrala v ďalšom Fanckovom filme. Kariéra herečky však bola len odrazovým mostíkom k vyššiemu cieľu - Riefenstahlová sa hodlala presadiť v doteraz výlučne mužskom svete filmovej réžie. 

Počuli ste o tejto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Úspešný bol už jej režijný debut Modré svetlo (1932), o rok neskôr dostala ponuku nakrúcať pre nastupujúci nacistický režim. "Film o zjazde národnej strany bude robiť slečna Riefenstahlová a nie ľudia zo strany. To je môj rozkaz," rozhodol Adolf Hitler. Kvôli svojej práci pre jeho režim musela Leni po porážke Nemecka čeliť viacerým procesom. Až v roku 1951 jej bolo vystavené oficiálne potvrdenie, že sa za nacistickej éry nedopustila ničoho nezákonného. 

Počuli ste o tejto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po vojne táto zvedavá experimentátorka, ktorá večne túžila po dobrodružstve, prepadla ako fotografka kúzlu africkej prírody. V roku 1973 sa vo svojich sedemdesiatich rokoch začala učiť potápať. Sfalšovala kvôli tomu prihlášku, v ktorej sa omladila o 20 rokov a odvtedy fotografovala podvodný svet, o ktorom nakrútila aj film Podvodné dojmy. Vydala tiež sériu kritikou uznávaných obrázkových kníh o núbijských domorodcoch z južného Sudánu a života pod morskou hladinou.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaPropagandaAdolf HitlerLeni Riefenstahl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu