Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V americkom laboratóriu sa malo narodiť monštrum: Potom ho vedci sami zabili, znepokojivý DÔVOD

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Odkedy sa rozišli naše evolučné cesty, ľudia, či skôr pár šialených vedcov, snívalo o vytvorení akéhosi hybridu človeka a šimpanza, ktorý dostal názov "humanzee" (z anglických výrazov "human" - človek a "chimpanzee" - šimpanz). A v tejto súvislosti sa uskutočnilo aj viacero pokusov.

Jeden z nich má na konte sovietsky biológ Ilja Ivanovič Ivanov, ktorý sa špecializoval na medzidruhové kríženie. Vyvolával kontroverziu tým, že sa pokúšal o skríženie človeka s inými primátmi. Použil ľudské spermie, ale samice šimpanzov nakoniec neotehotneli. Neskôr chcel opičie spermie aplikovať dobrovoľníčkam, ale ani to nevyšlo. 

Asi najznámejším počinom v tomto smer bol kríženec, ktorý sa údajne narodil v Spojených štátoch. Krátko nato bol ale eutanazovaný, pretože vedci si naplno uvedomili, čo vlastne spravili a báli sa dôsledkov takýchto pokusov. O pokuse informoval evolučný psychológ Gordon Gallup v roku 2018, keď denníku The Sun povedal, že kríženec prišiel na svet vo výskumnom centre pre primátov v Orange Park na Floride v 20. rokoch minulého storočia. "Inseminovali samicu šimpanza ľudským semenom od anonymného darcu. Samica nielenže otehotnela, ale porodila," vyhlásil Gallup. 

V americkom laboratóriu sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto bode si výskumníci, ktorí sa podieľali na pokuse, zrejme uvedomili plný dosah toho, čo práve dokázali. "V priebehu nasledujúcich dní alebo týždňov začali zvažovať morálne a etické vplyvy pokusu a novorodenca usmrtili," uviedol psychológ, ktorý vraj informáciu dostal od ďalšieho uznávaného vedca. Doteraz nie je známe, či je vytvorenie kríženca medzi človekom a šimpanzom vôbec reálne. Podľa jednej teórie bolo kríženie medzi predkom človeka a primátom možné pred zhruba štyrmi miliónmi rokov. 

Viac o téme: ŠimpanzČlovekKríženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu