Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trávite dovolenku pri Stredozemnom mori? Nikdy nejedzte hlavu tejto ryby! Účinky, akokeby ste užili LSD

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Iba málokto si počas dovolenky v prímorských oblastiach nedopraje pokrmy s morskými živočíchmi. Ako sa ale ukázalo, nie všetky sú úplne bezpečné. Konzumáciou hlavy ryby, ktorá sa vyskytuje v Stredozemnom mori, si môžete navodiť psychotropné účinky.

V celom Stredozemnom mori a na východnom pobreží Afriky sa vyskytuje malá a zdanlivo neškodná zlatistá ryba, ktorá žije a pláva blízko hladiny, ale aj v hĺbke 70 metrov. Ako informoval chorvátsky portál Novi list, testy ukázali, že obsahuje rôzne psychotropné látky. Sarpa salpa alebo Salema, ktorá býva označovaná aj ako "ryba snov", má tisícročnú históriu - už starí Rimania ju používali ako rekreačnú drogu pri rôznych obradoch.

Trávite dovolenku pri Stredozemnom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecky sa však o nej stále vie veľmi málo. Treba povedať, že psychotropné účinky spôsobuje práve hlava ryby, konzumácia zvyšku tela by mala byť bezpečná. Nie je to ale ani zďaleka jediná ryba s takýmito účinkami. 

Mnohé ryby nie sú samy osebe halucinogénne, ale stávajú sa halucinogénnymi pre ľudí, pretože sa živia riasami s týmito vlastnosťami. Ide najmä o tropické druhy. V prípade Sarpa salpa nie je známe, prečo vyvoláva psychotropné účinky. Je možné, že konzumuje morskú bylinu Posidonia oceanica, známu aj ako Neptúnova tráva, a že práve to jej dáva psychotropné vlastnosti. 

Viac o téme: DovolenkaDrogaRybaPsychotropné látkyLSDStredozemné moreSarpa salpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu