Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najkratší IQ TEST odhalí vašu inteligenciu len v troch otázkach: Dokážete ich správne vyriešiť?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Test kognitívnej reflexie (CRT) je považovaný za najkratší IQ test na svete, pretože pozostáva len z troch otázok. Pri jeho riešení zistíte, že aj na prvý pohľad jednoduchý problém môže byť v skutočnosti veľmi komplikovaný. Čím rýchlejšie ho dokážete vyriešiť, tým ste pravdepodobne inteligentnejší.

Nasledujúci test kognitívnej reflexie preverí vašu inteligenciu. Pozostáva z troch otázok. Ak sa vám ho nepodarí zvládnuť, nebuďte smutní. V prieskume, ktorého sa zúčastnilo takmer 3500 ľudí, sa vo všetkých troch odpovediach pomýlilo 33 percent odpovedajúcich a 83 percent odpovedalo aspoň raz nesprávne. Tento IQ test má svoje nedostatky, napríklad jeho stručnosť a nedostatok možností vo verbálnom a neverbálnom uvažovaní. Mimochodom, správne ho vyriešilo iba 48 percent študentov Massachusettského technologického inštitútu (MIT), ktorí boli zaradení do prieskumnej vzorky.

Skúste odpovedať na tieto tri otázky:

1. Pálka a loptička stoja spolu 1,10 libry. Pálka stojí o jednu libru viac ako loptička. Koľko stojí loptička?

2. Ak výroba piatich widgetov trvá piatim strojom päť minút, ako dlho by vyrábalo sto strojov sto widgetov?

3. V jazere sú lekná. Každý deň sa ich veľkosť zdvojnásobí. Ak trvá 48 dní, kým lekno pokryje celé jazero, ako dlho by trvalo, kým by pokrylo polovicu jazera? 

Najkratší IQ TEST odhalí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najčastejšie odpovede sú:

1. Desať pencí. 

2. Sto minút

3. 24 dní

Ide však o nesprávne odpovede. Správne riešenie je takéto:

1. Lopta by v skutočnosti stála päť pencí alebo 0,05 libry. Ak loptička stojí X a pálka stojí o jednu libru viac, musíme postupovať podľa nasledovného vzorca: X+jedna libra, a preto pálka + lopta = X + (X+1) =1,1, čo znamená  2X+1=1,1 a 2X=0,1 , čiže X= 0.05. 

2, Výroba sto kusov widgetov by trvala päť minút. Päť strojov dokáže vyrobiť päť widgetov za päť minút, preto jeden stroj vyrobí jeden widget tiež za päť minút. Ak teda máme sto strojov, ktoré vyrábajú všetky widgety, môžu vyrobiť sto widgetov za päť minút.

3. Trvalo by 47 dní, kým by lekno pokrylo polovicu jazera. Ak sa veľkosť lekna zdvojnásobí každý deň smerom dopredu, smerom dozadu sa zmenší na polovicu. Takže na  47. deň je jazero zaplnené na polovicu.

Uhádli ste?

Viac o téme: InteligenciaIQ test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu