Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bombastická správa z NASA: Vesmírom sa rúti asteroid, ktorý by z každého na Zemi urobil miliardára

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/NASA)

WASHINGTON - Experti plánujú už čoskoro preskúmať asteroid, vďaka ktorému by sa z každého na Zemi mohol stať miliardár. Je totiž plný vzácnych kovov v závratnej hodnote. Cieľom misie však nie je ukradnúť tieto kovy, ale preskúmať vesmírny objekt a získať nové poznatky.

Vesmírom sa rúti asteroid, ktorý je údajne plný vzácnych kovov a má hodnotu 10 000 kvintiliónov dolárov. Takéto obrovské bohatstvo by stačilo na to, aby sa z každého na planéte stal miliardár. Asteroid sa volá Psyche 16 a astronómovia o ňom vedia už pomerne dlho, prvýkrát bol spozorovaný ešte v roku 1852. Obieha okolo Slnka a krúži vesmírom medzi Marsom a Jupiterom. Od Zeme je vzdialený asi 480 miliónov kilometrov. 

NASA skonštruovala kozmickú loď, ktorá bude smerovať k tomuto asteroidu. Aktuálny dátum spustenia misie je uvedený na 5. október. Agentúra v oficiálnom vyhlásení opísala, že budú smerovať k mase železa, niklu a zlata v hlbinách vesmíru.

"Do štartu zostáva menej ako sto dní. Tímy inžinierov a technikov pracujú takmer nepretržite, aby zabezpečili, že orbiter je pripravený na cestu dlhú štyri miliardy kilometrov k asteroidu bohatému na kovy, ktorý nám môže povedať viac o planetárnych jadrách a o tom, ako sa planéty tvoria," uviedli odborníci z NASA. 

Misia sa mala uskutočniť už vlani, ale nestihlo sa dovtedy dokončiť jej úplné testovanie. Má trvať šesť rokov. Raketa má obiehaním okolo Psyche 16 stráviť zhruba 26 mesiacov, pričom bude asteroid fotografovať a zhromažďovať o ňom údaje.

Viac o téme: VesmírAsteroidNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu