Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO, ktoré vám zdvihne tlak: Sprievodca varuje, toto nikdy nerobte, keď stretnete medveďa!

(Zdroj: Instagram/scenicbearviewing)

ALJAŠKA - Spoločnosť Scenic Bear Viewing zverejnila video, ktoré sa jej členom podarilo nakrútiť počas sprevádzania turistov na Aljaške. Zachytáva medveďa hnedého, ako si to namieril rovno k ich skupine. Skúsenému sprievodcovi sa však podarilo nebezpečenstvo zažehnať. Ľuďom, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii, radí, aby sa pred týmto predátorom nesnažili utekať.

Firma Scenic Bear Viewing organizuje pre turistov výlety do divočiny a umožňuje im pozorovať medvede v ich prirodzenom prostredí. "Medveďom sa venujem už deväť rokov. Viem, že sa nemá utekať. Hneď, ako vystúpime z lietadla, poviem svojim klientom pravidlá. Pravidlo číslo jeden je, že sa nesmie utekať a druhé pravidlo spočíva v tom, že všetci zostaneme spolu," povedal sprievodca Martin Boland. 

Reagoval tým na video zachytávajúce samca medveďa hnedého, ktorý sa rozbehol k ich skupine v Cookovom zálive jazera Lake Clark na Aljaške. Štyria klienti zo Španielska, našťastie, pravidlá dodržiavali a všetci zostali spolu. Na šelmu, ktorá sa k nim približovala, kričali už z diaľky, aby ju odplašili. 

"Nikdy neutekajte pred útočiacim medveďom, aj keď vás inštinkt núti utekať," upozorňuje Boland na Instagrame s tým, že šelmy týmto spôsobom iba predstierajú útok. "Snažia sa vás len prinútiť, aby ste začali utekať. Majú prirodzený inštinkt prenasledovania." Sprievodca doplnil, že v jeho prípade to bolo vôbec po prvý raz, kedy sa takto správal dospelý samec.

"Je obdobie párenia, takže nebol z tejto oblasti. Nikdy predtým som ho nevidel. Bol tam len preto, aby sa páril so samicami a presunul sa ďalej po pobreží. Pred týmto stretnutím možno ešte nikdy nevidel ľudí. Medvedie samice v tejto lokalite vídame každý rok a vedia, že nepredstavujeme hrozbu. Na videu vidíte, že samica sa o nás nezaujíma a vyhrabáva mušle." 

Viac o téme: TuristiMedveďAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu