Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najlepšie optické ilúzie roka: Absolútny víťaz poblázni nielen fanúšikov Harryho Pottera

(Zdroj: YouTube/@bestillusionoftheyearconte9618)

USA - Súťaž Ilúzia roka 2023 pozná svojich víťazov. Tento ročník sa niesol v duchu inovatívnych ilúzií, ktoré vás absolútne uchvátia. Prvé miesto obsadila LEGO ilúzia venovaná fiktívnemu železničnému nástupišťu z Harryho Pottera - Platforma 9 a ¾. Presvedčte sa na vlastné oči.

Súťaž Ilúzia roka, ktorá oslavuje vizuálne a zvukové ilúzie, korunovala ilúziu LEGO auta, ktoré akoby prešlo cez pevnú LEGO stenu. Druhé miesto obsadila zdanlivo obyčajná veža z kociek a obyčajná ceruzka. Tretie miesto v súťaži, ktorú organizuje Múzeum ilúzií, získala "Cornelia". Umelkyňa Wendy van Boxtelová vytvorila ilúziu pozostávajúcu z obrazu ženy, ktorá vás bude sledovať, nech sa pohnete kdekoľvek. "Experimentovala som s mnohými materiálmi, farbami a hĺbkou. Pri pokusoch som našla metódu, ktorá fungovala," vysvetlila. Upozornila však, že jej optická ilúzia nie je pre každého. "Ľudia, ktorí majú schizofréniu, pozorujú rozdiel medzi tým, čo vidia oči a tým, čo si mozog myslí a nie sú schopní vidieť ilúziu." 

V štúdii z roku 2009 psychológovia zistili, že dobrovoľníci trpiaci schizofréniou boli v drvivej väčšine schopní určiť, či je tvár dutá alebo normálna, zatiaľ čo účastníci kontrolnej skupiny to nedokázali. "Pojem ‚schizofrénia‘ bol vytvorený takmer pred storočím, aby znamenal rozdelenie rôznych mentálnych domén, ale myšlienka sa teraz posunula viac smerom k prepojeniu medzi oblasťami mozgu," uviedla v tlačovej správe Danai Dimaová z Hannoverskej lekárskej fakulty.

Niekoľko ďalších príspevkov sa zameralo na nevizuálne ilúzie vrátane tej, vďaka ktorej to znie, ako keby sa hudba zrýchľovala, aj keď to tak v skutočnosti nie je. Raritou je aj ilúzia, ktorú môžete urobiť osobne s ušným lalôčikom a balónikom. Celkovým víťazom sa však stala ilúzia s názvom "Platforma 9 a ¾", pri ktorej sa LEGO auto zdanlivo prebíja cez pevnú LEGO stenu. "Anamorfická ilúzia bola vytvorená pomocou svetla umiestneného tam, kde sa bude nachádzať divák. Pravidelný vzor tehál v kombinácii s farebnými a veľkostnými variáciami vytvára ‚dokonale nedokonalú‘ kamufláž okrajov," informuje YouTube video.

Viac o téme: HlavolamHarry PotterLegoOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu