Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Videli ste už toto na oblohe? Nový typ oblaku, ktorý vás vydesí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ak radi trávite čas sledovaním oblakov na oblohe, tento nový objav vás bude fascinovať. Riaditeľ spoločnosti The Cloud Appreciation Society predstavil nový typ oblaku, ktorý vyzerá priam strašidelne. Presvedčte sa na vlastné oči.

Niektorí ľudia o oblakoch veľa premýšľajú, a to natoľko, že sú schopní rozpoznať oblak, ktorý nezodpovedá žiadnemu oficiálnemu opisu. Gavin Pretor-Pinney, ktorý založil spoločnosť The Cloud Appreciation Society, je jedným z týchto ľudí. Na sociálnych sieťach často zdieľa zábery čudných oblakov, ktorých správanie si mnohí nedokážu vysvetliť. Na jednom z videí bolo vidieť, ako sa oblaky kotúľajú ako vlny v mori, čím si vyslúžili neoficiálny názov "undulatus asperatus". 

Pretor-Pinney sa roky snažil, aby bol tento oblak oficiálne uznaný vo vedeckej komunite. Jeho vytrvalosť sa vyplatila v roku 2017. Svetová meteorologická organizácia vtedy oblak zaradila do aktualizovanej verzie svojho medzinárodného atlasu oblakov, pričom názov upravila na "Asperitas". Pretor-Pinney v rozhovore pre The Verge oblak opísal nasledovne: "Lokalizované vlny v základni mrakov, hladké alebo posiate menšími útvarmi, niekedy klesajúce do ostrých bodov, akoby zdola pozerali na zhrubnutú morskú hladinu. Rôzne úrovne osvetlenia a hrúbky oblakov môžu viesť k dramatickým vizuálnym efektom." 

 

☁️ These undulatus asperitas clouds were spotted in Gorham, NH yesterday by Crystal Lee. * "Asperitas is characterized...

Posted by Cape Ann Weather on Monday, April 24, 2023

Po zhliadnutí záberov, ktoré zdieľal YouTuber Alex Schueth, jeden z komentujúcich uviedol, že má pocit, akoby sme všetci žili v podmorskom svete. "Príroda je taká krásna a zároveň strašidelná," napísal ďalší. Podľa Schuetha ľudia tieto oblaky spozorovali nad Lincolnom v Nebraske ešte 7. júla 2014. Hoci predtým boli Asperitas spájané s búrkami, skvelou správou je, že v skutočnosti neprodukujú žiadny dážď.

Viac o téme: OblakAsperitas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu