Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozor, už dnes večer preletí okolo Zeme veľký asteroid: Takto ho môžete sledovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Okolo Zeme prelieta asteroid 2023 DZ2. Najbližšie sa priblíži v sobotu 20:51 na vzdialenosť zhruba 174 640 km kilometrov (polovica vzdialenosti Zeme a Mesiaca). Asteroid 2023 DZ2 bol objavený koncom februára tohto roku vedcami z observatória Roque de los Muchachos na ostrove La Palma.

Priemer asteroidu 2023 DZ2 je asi 54 metrov (tento údaj sa líši v rôznych zdrojoch podľa najaktuálnejších meraní). Počas blízkeho stretnutia nám nič nehrozí, asteroid Zem bezpečne minie. Asteroid možno pozorovať možno na súhvezdí Raka neďaleko hviezdokopy Jasličky. Jeho jasnosť je asi 12 magnitúd.

Pozor, už dnes večer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Filipp Romanov/Abbey Ridge Observatory )

Najlepšie ho uvidia obyvatelia južnej pologule, najmä juhovýchodnej Ázie. Keďže je asteroid taký jasný ako mnoho slabších hviezd viditeľných v ďalekohľade okolo neho (navyše sa voči hviezdam pozvoľna pohybuje), pre presnú identifikáciu použite mapku s jeho aktuálnou polohou. Jednou z najlepších techník, ktoré nadšenci oblohy používajú na zachytenie asteroidu, je nasmerovať ďalekohľad na známu hviezdu v dráhe asteroidu a potom už iba čakať.

Viac o téme: AsteroidZem2023 DZ2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu