Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Národný turistický portál je úspechom

(Zdroj: SITA)

Sprevádzkovanie a existenciu Národného informačného systému cestovného ruchu (NUTIS) považuje prezidentka Asociácie informačných centier Slovenska (AICES) Ivona Fraňová za jeden z najväčších úspechov posledných rokov v oblasti cestovného ruchu.

Úlohou Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) je podľa Fraňovej to, aby fungoval aj naďalej.

"To, čo je výhodou, či už je dokonalý alebo nie, je, že máme národný turistický portál. Nakoľko ho využijeme ako kvalitný marketingový nástroj je už naša vec," uviedla dnes na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách Fraňová.

Asociácia informačných centier Slovenska sa podieľala na zapĺňaní portálu informáciami z jednotlivých regiónov.

Ďalšie skvalitňovanie portálu podľa Fraňovej skomplikovala situácia v Slovenskej agentúre pre cestovný ruch. Dôležité však podľa nej je, že aj napriek problémom sa stále komunikuje a existuje už aj dohoda o ďalšom pokračovaní celého projektu. Príprava portálu www.slovakia.travel podľa Fraňovej poukázala aj na skutočnosť, že nedostatok ponuky rôznych produktov cestovného ruchu nie je len problémom portálu, ale regiónov, ktoré ich netvoria.

"Chýbajú nám marketingové organizácie. Jednoducho v regióne nemá kto robiť marketing," povedala Fraňová. Ak nebudú existovať reálne a fungujúce produkty v regiónoch, neobjavia sa ani na portáli a ten bude obsahovať len veci, ktoré nie sú dôležité. Problémom cestovného ruchu na Slovensku je podľa Fraňovej aj to, že "ponúkame produkty, ktoré sú mŕtve alebo neaktuálne." Vytvoriť nejaký produkt a materiál nie je podľa nej problém.

Problémom je podľa Fraňovej zabezpečiť funkčnosť vytvoreného produktu. Podľa prezidentky AICES, sa niekedy dokážu menej známe regióny lepšie naštartovať a využiť aj malý potenciál, ktorý majú.

Podobným príkladom sú podľa nej aj Vysoké Tatry, ktoré napriek veľkému potenciálu ho nedokážu využiť. Rozvoj Tatier ide podľa nej veľmi pomaly. "Zariadenia sa rekonštruujú, ale spolupráca, služby a rozvoj infraštruktúry tu nie sú vybudované na to, ako to prezentujeme," povedala Fraňová. Vysoké Tatry podľa nej stoja, aj keď to v mnohom nie je ich vina. V Tatrách stále chýbajú jasné pravidlá hry.

Prioritou Asociácie informačných centier Slovenska v tomto roku bude okrem pokračovaní prác na národnom turistickom portáli aj príprava kategorizácie informačných centier, podobne ako u hotelov. Informačné centrá by mali byť zaradené do štyroch kategórií od najkvalitnejších, ktoré poskytujú informácie a služby minimálne v troch jazykoch celoročne až po sezónne centrá, kde návštevník získa len základne informácie o mieste, kde sa nachádza.

AICES v súčasnosti združuje 59 informačných centier z celého Slovenska. Na stredajšom valnom zhromaždení by mali prijať ďalšie štyri.

Okrem centier združených v AICES funguje na Slovensku ešte približne 50 ďalších infocentier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu