Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Analytici dešifrovali tajné listy slávnej panovníčky: Najzásadnejší objav o jej živote!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

LONDÝN - Tajné listy, ktoré písala z väzenia škótska kráľovná Mária Stuartovna, dešifroval medzinárodný kryptoanalytický tím. Informoval o tom server stanice Sky News. Korešpondencia z rokov 1578 až 1584 bola dlhý čas považovaná za stratenú. Nález a následné rozlúštenie listov označil za najzásadnejší objav o živote Stuartovej za posledných sto rokov autor jej životopisu John Guy.

"Tento objav je historickou a literárnou senzáciou. Tá šifra je pomerne sofistikovaná a chvíľu nám trvalo, kým sme ju prelomili," vysvetlil počítačový vedec a kryptoanalytik George Lasry, ktorý na veci spolupracoval s profesorom hudby Norbertom Biermannom a fyzikom Satoshim Tomokiyoom. 

Na listy narazili náhodou

Na 57 listov narazili náhodou v digitálnych archívoch Francúzskej národnej knižnice, ktorá ich považovala za talianske materiály zo 16. storočia. "Po chvíli sme si začali všímať, že veľké úseky textov sú v skutočnosti písané vo francúzštine. Vyplývalo z nich, že ich písala žena, ktorá bola väznená a mala syna, čo mohlo zodpovedať Márii Stuartovej," uviedol Lasry. Väčšina listov bola adresovaná francúzskemu veľvyslancovi v Anglicku, Michelovi de Castelnau de Mauvissieremu, ktorý podporoval nárok Stuartovej na trón. Sťažovala sa v nich okrem iného na zlé zdravie, podmienky, v ktorých je väznená, a vyjadrovala v nich tiež rozrušenie z únosu svojho syna Jamesa, budúceho kráľa, v auguste 1582. 

Analytici dešifrovali tajné listy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Uväzniť ju nechala Alžbeta I.

Okrem snáh o vyjednanie svojho prepustenia panovníčka v mnohých listoch spomenula tiež svoje opovrhnutie nad Sirom Francisom Walssinghanom, jedným z najdôležitejších radcov Alžbety I., čo sa pre kryptoanalytikov nakoniec stalo jednou z hlavných indícií. Mária Stuartová bola sťatá pred 436 rokmi. Dovtedy strávila devätnásť rokov, takmer polovicu života, vo väzení na rôznych hradoch v Škótsku a Anglicku. Uväzniť ju kvôli ohrozeniu vlastnej moci nechala Alžbeta I., jej sesternica a kráľovná Anglicka a Írska. Katolíci považovali Stuartovú, prvú v rade následníctva, za legitímnu panovníčku.

Viac o téme: Mária StuartováDešifrovanieTajné listy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu