Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Tatranskej Lomnici pribudlo nové pleso

Vo Vysokých Tatrách pribudlo nové pleso. Zatiaľ ešte nemá meno, ale Štátne lesy Tatranského národného parku, ktoré pleso vytvorili ako súčasť Expozície tatranskej prírody, meno pre nové pleso hľadajú.

Väčšina tatranských plies sa nachádza mimo značkovaných turistických chodníkov.

Novovzniknuté pleso si môžu návštevníci pozrieť takmer priamo z auta. Záujemcovia si ho môžu pozrieť už od štvrtka, kedy Štátne lesy Tatranského národného parku sprístupnia pre verejnosť Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, kde sa nové pleso nachádza.

Turisti môžu obdivovať aj menší vodopád, ktorý z plesa vyteká. "Pliesko", ako ho zatiaľ lesníci nazývajú, je bez rýb, podobne ako väčšina tatranských plies.

"Tatry v malom", ako mnohí Expozíciu tatranskej prírody nazývajú, okrem nového plesa ponúka návštevníkom hlavne prehliadku tatranskej flóry. "Teraz môžu vidieť prvé jarné kvety z vyšších horských polôh ako skalokráska pyrenejská, arábka alpínska či horec Cluciov," uviedla pre agentúru SITA výskumná pracovníčka ŠL TANAP-u Zuzana Kyselová.

Mnohí návštevníci sa zaujímajú práve o horec, z ktorého sa dá vyrobiť zaujímavý alkoholický nápoj. Kyselová upozorňuje, že na výrobu tohto alkoholu sa používa horec bodkovaný. Ten však v tatranskej botanickej záhrade nemajú, pretože sa veľmi ťažko pestuje.

Celkovo môžu návštevníci v Expozícii tatranskej prírody vidieť približne 290 druhov tatranskej flóry. Približne 70 druhov rastlín si môžu návštevníci aj kúpiť.

V Tatrách je to prakticky jediná legálna možnosť, ako sa dostať k zákonom chráneným druhom tatranskej flóry. Ceny sadeníc kvetov sa pohybujú od 30 do 60 korún. Milovníci tatranskej prírody by si nemali nechať ujsť návštevu Expozície tatranskej prírody najneskôr do začiatku júla.

V čase od konca mája do začiatku júla kvitne väčšina tatranských rastlín nielen vo voľnej prírode, ale aj v botanickej záhrade.

Výhodou expozície je, že na malom priestore môžu turisti vidieť najzaujímavejšie tatranské rastliny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu