Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Biologóvia robili prieskum Aljašky z vrtuľníka: Pohľad dolu ich dorazil, veď to je...!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALJAŠKA - Počas preletu nad vnútrozemím Aljašky prieskumný tím spozoroval vzácny druh losa, ktorý sa už na prvý pohľad odlišoval od ostatných jedincov v stáde. Pre jeho sfarbenie ho dokonca niektoré kultúry považujú za duchovné zviera.

V zasneženej krajine je možné si už na prvý pohľad všimnúť stádo losov. Výskumníkom tentoraz padol do oka vzácny bledohnedý jedinec. Nie je to však albín, informovalo Aljašské ministerstvo pre ryby a zver vo svojom príspevku na Facebooku.

"Počas prieskumu populácie losa vo vnútrozemí Aljašky túto zimu biológovia z ADF&G zbadali tohto vzácneho leucistického losa," uviedlo oddelenie. 

Ako vysvetlili, leucizmus je genetická mutácia, ktorá spôsobuje čiastočný nedostatok pigmentu v koži a vlasoch (alebo perí a šupinách u iných zvierat), ale nie v oku. Nejde teda o albinizmus, v ktorom nie je prítomný melanín a oči sú ružové. 

Aljaška je domovom až 200 000 losov, ktoré môžu vyrásť do výšky 180 cm a vážiť okolo 720 kg. Ich parohy nezriedka vážia až okolo 35 kg. Leucistické losy sa niekedy označujú ako "losy duchov", folklór niektorých kultúr ich považuje za nadprirodzené bytosti, dokonca za dary od bohov. Viacerí ľudia si myslia, že sa takéto duchovné zviera nemá fotografovať. Iní prosili o GPS súradnice, aby sa naň mohli sami pozrieť. 

Viac o téme: LosAljaškaLeucizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu