Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žena počas prechádzky narazila na podivného tvora: Preboha, veď toto žije v trópoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GREAT YARMOUTH - Na pobreží východného Anglicka sa objavil exotický morský živočích, ktorý bežne žije iba v tropických vodách. Počas prechádzky ho náhodou objavila miestna obyvateľka Katherine Hawkesová. Jeho nezvyčajný výskyt v danej oblasti okomentoval aj miestny ochranár.

Tridsaťdeväťročnú Hawkesovú veľmi prekvapilo, že na pláži Great Yarmouth v grófstve Norfolk našla na Nový rok uhynutého obrovského morského tvora, o ktorom si pôvodne myslela, že je to mladý tuleň. Až keď prišla bližšie, uvedomila si, že ide o mláďa mesačníka svietivého, ktorý žije v oblasti rovníka. Pozoruhodné zviera, ktoré sa často vyhrieva na lúčoch horúceho slnka, je najväčšou kostnatou rybou na svete s nezvyčajne tvarovanou chrbtovou kosťou. Dospelý jedinec môže merať až tri metre a dosahovať hmotnosť dve tony. 

Žena počas prechádzky narazila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Katherine si živočícha odfotografovala a uviedla, že "pôsobí veľmi zvláštne a aj keď je smutné, že je mŕtvy, tak je vzrušujúce vidieť ho v tejto oblasti". Koordinátor ochranárskej organizácie Seasearch East Rob Spray sa domnieva, že ryba pravdepodobne uhynula v dôsledku nedostatku potravy a nízkej teploty v Severnom mori. Mesačník nie je podľa jeho slov druh, ktorý sa bežne vyskytuje v tejto lokalite. "Hoci to bolo iba mláďa, vzhľadom na podmienky, aké sú v týchto vodách, išlo o veľký kus a je pravdepodobné, že tu uviazlo a nakoniec nemalo potravu. Je to úžasný druh." 

Žena počas prechádzky narazila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď mesačník pôsobí pomerne desivým dojmom, plavci navštevujúci Severné more sa ho nemusia obávať, pretože sa živí najmä medúzami. Tento živočích sa nachádza na zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody. Spray dodal, že jeho prítomnosť na pláži v Norfolku môže byť znakom otepľovania oceánov, ktoré nútia druhy žijúce na juhu migrovať do  chladnejších vôd.

Viac o téme: PlážObjavMesačník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu