Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozrite sa, čo vedci pred sto rokmi predpovedali ľudstvu v 2023: V mnohom sa trafili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Keď vedci a sociológovia žijúci v roku 1923 predpovedali, ako by mohol vyzerať život o sto rokov, medzi ich vízie vôbec nepatrili lietajúce autá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Uvažovali skôr nad tým, že v roku 2023 budeme pracovať štyri hodiny denne, budeme sa dožívať aj tristo rokov a budeme nosiť rádiotelefóny vo veľkosti hodiniek.

Výskumník a lektor z University of Calgary Paul Faire začal vlani vo svojom voľnom čase prehľadávať noviny z roku 1923. Výstrižky textov, ktoré ho zaujali, potom zdieľal na svojom Twitteri.  Za niekoľko mesiacov sa mu podarilo nahromadiť množstvo zaujímavostí, ktoré majú jedno spoločné - ide o predpovede expertov na rok 2023, upozornila stanica NPR

Zdravie a krása

Niekoľko vizionárov predpovedalo, že svet bude v roku plný zdravších a krajších ľudí. "Menej lekárov a súčasné choroby budú neznáme. Súťaže krásy budú zbytočné, pretože bude toľko krásnych ľudí, že bude takmer nemožné vybrať víťazov. To isté bude platiť aj pre detské súťaže," hlásala vtedajšia tlač. Niektorí skúšali pre rok 2023 predikovať aj módne trendy pre mužov a ženy. Noviny Savannah News napríklad predpovedali, že ženy si budú holiť hlavy a muži budú nosiť kučeravé vlasy. Isté noviny predpovedali, že priemerný človek bude v roku 2023 žiť dlhšie. Jedni tvrdili, že priemerná dĺžka života dosiahne sto rokov, pričom niektorí jednotlivci by sa mohli dožiť dokonca 150 až 200 rokov. 

Pracovný život

Matematik a elektroinžinier Charles Steinmetz pred storočím predpovedal, že ľudia budú tráviť menej času prácou "Žiadna tvrdá práca v roku 2023!" znel titulok. Steinmetz veril, že "príde čas, keď už nebude žiadna dlhá drina a že ľudia nebudú drieť viac ako štyri hodiny denne". Ako ale vieme, to dnešnej realite nezodpovedá. 

Niekoľko predikcií tvrdilo, že technologický a priemyselný pokrok spôsobí, že sa viac častí Severnej Ameriky stane obývateľnejšími. Počet obyvateľov USA odhadovali v tej dobe na tristo miliónov, v Kanade na sto miliónov. Čo sa týka USA, tak sa celkom trafili, pretože tam v súčasnosti žije podľa odhadov portálu Worldometer 335 miliónov ľudí, v Kanade je to ale zhruba 38 miliónov.

Výdobytky modernej doby

Priekopník letectva Glenn Curtiss pre Minneapolis Journal predpovedal, že do roku 2023 "benzín ako hnacia sila bude nahradený rádiom a že oblohu zaplní nespočetné množstvo plavidiel plaviacich sa po presne definovaných trasách". Britský vedec a futurológ Archibald Low, ktorý vynašiel ranú verziu televízie a prvú podobu dronu, napísal, že "vojna v roku 2023 bude prirodzene bezdrôtovou vojnou". Jeho predpovede okrem internetu zahŕňali aj vzostup smartfónov a súčasné obchodné domy. Dospel k záveru, že je celkom možné, že keď civilizácia pokročí o ďalšie storočie, mentálna telepatia bude existovať v zárodku a bude tvoriť veľmi užitočnú metódu komunikácie.

Nadšenie vyvolávala perspektíva bezdrôtovej a bezpapierovej komunikácie, kde sa predpovede triafali celkom presne. Jeden spisovateľ si predstavoval svet, v ktorom Pittsburgh a Londýn prijímajú objednávky na "hovoriace filmy" od obchodníkov v Pekingu, na čo "nákladné lode s rýchlosťou 1000 míľ za hodinu doručia tovar pred západom slnka. "Rádiotelefóny veľkosti hodiniek udržia každého v spojení na inom konci zeme."

Viac o téme: Predpoveď2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu